
2. El Motosiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
2. el motosiklet ve araç piyasasının çok geniş bir konu olduğu birçok kişi tarafından bilinir. O kadar ayrıntı ve teferruat gerektirir ki gözden kaçırılan en ufak bir detay, ilerleyen süreçte motosiklet sürücülerine büyük sorunlar çıkarabilir. Özellikle ilk motorunu alan bireyler bu konuda son derece olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalırlar. Bu tür durumlar sürücülere önemli tecrübeler kazandırsa da bu süreci biraz daha sorunsuz olarak atlatmak mümkün. Yapılması gereken tek şey, 2. el motosikletlere biraz daha detaylı bakmak. Gözden kaçırılmaması gereken birçok konu önceden bilgi edinilirse, kişi ilk motorunu alıyor olsa bile kusursuza yakın bir motosiklet alabilir. Peki, 2.el motosiklet alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sürücüler 2.el motosiklet alırken ne gibi konular üzerinde durmalıdırlar?
Motosikletin Km’sinin Oynanmış Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Motosiklet satın alınırken, km tecrübesiz motosiklet sürücüleri için de önem taşır ancak km konusunda önem taşıyan bir başka nokta bulunur. Ülkemizde genel olarak motosikletlerin km’leri geri sardırılır. Bu tür durumlarda ise motosiklet henüz diri ve sorunsuz görünüyorken, motor bloğunun tamamen yenilenmesi veya yürüyen aksamda önemli değişikliklerin ortaya çıkması gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu nedenle km konusunda emin olmak ve oynanıp oynanmadığı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Motosiklet km’si hakkında gerçek bilgiye sahip olabilmek adına yapılması gereken ilk adım, motosikletin muayene bilgilerini kontrol etmektir. Motosiklet her muayeneye girdiğinde araç km’si doğru bir şekilde kayıt altına alınır. Bazı kötü niyetli sürücüler, bu detayın gözden kaçırırlar ve km’ye muayenede kaydedilen km’nin de gerisine sararlar. Bu detay sayesinde km hakkında önemli bilgiler edinilebilir.
Bazı kötü niyetli sürücülerin km’yi muayene göre geri sardırmaları durumunda ise motosikletin çeşitli aksamları sayesinde km hakkında ön bilgi edinilmesi gerekir. Bu konuda öncelikle motosikletin üretim yılı büyük önem taşır. Üretim yılı 10 yıllık olan bir motosikletin km’sinin 20 bin km’de olması neredeyse imkansız olan bir durumdur. Üretim yılı detayının dışında öncelikli olarak elciklere de bakılabilir. Elcikler her ne kadar önemsiz parçalar olarak görülse de motosiklet km’si hakkında önemli bilgi veren parçalardır.
Bir motosiklet elciği, uzun km’ler boyunca herhangi bir deformasyona uğramaz ve değişmesi gerekmez. Eğer bir motosikletin elcikleri değişmişse, motosikletin hayli uzun bir km’ye dayandığı anlaşılabilir. Km saatinde görünen km en az, 40 bin km olmalıdır. Eğer km ile herhangi bir oynama yoksa yaşanan bir kaza nedeniyle elciklerin değiştiği söylenebilir.
Motosikletin Kazalı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
2.el motosiklet satın alırken, alıcıların tabiri caizse çok gol yediği, satıcıların da çok gol attığı konuların başında kaza olayı gelir. Satıcılara göre motosikletin ufak tefek yatmaları vardır ve öyle büyük bir kazaya karışmamıştır. Bu nedenle motosikletin işlem gören herhangi bir noktasının olmadığını söylerler. Tecrübesiz birçok kişi de söylenenlere inanarak kötü sonuçlarla karşı karşıya kalabilir.
Bir motosikletin kazalı olup olmadığı konusunda plastik aksamlar yani grenajlar birçok ipucu verirler. Grenaj hasarı olan bir motor, öncelikle orijinal rengine boyatılır ve kırık, çatlak gibi hasarlar da çeşitli işlemlerle giderilir. Dikkatli bir gözle bakılmadığı zaman herhangi bir grenaj hasarının olup olmadığı veya grenajların boyanıp boyanmadığı hakkında fikir sahibi olunamaz. Grenajlar her ne kadar orijinale yakın boyansa da orijinal boya kalitesi ve rengi tam olarak tutturulamaz. Bu nedenle görsel olarak bir ahenk uyuşmazlığı özellikle bol ışıklı bir ortamda çok dikkatli bakıldığı anlaşılabilir. Motorun kazalı olup olmadığının anlaşılması konusunda önem taşıyan bir başka detay ise grenaj tırnakları veya bağlantılarıdır. Grenaj hasarı her ne kadar çeşitli şekillerde onarılsa da grenajların bağlantı noktaları veya tırnakları tam olarak eski haline getirilemez. Bu tür yerlerde işlem izleri veya yamukluk gibi birçok sorun tespit edilebilir.
Kazalı motorların en büyük sorunlarının başında şaseye almış oldukları darbeler yer alır. Bir motosikletin şaseden darbe alması ve şasenin bu nedenle deforme olması, motosikletin artık kullanılamaz hale geldiğini gösterir. Ülkemizde ise kazalı motorlar ve araçlarda şaseye birçok işlem uygulanarak, eskisine yakın bir hale getirilmeye çalışılır. Bu tür durumlar motosikletin aerodinamik olarak sorunlar yaşamasına neden olur. İşlem gören şasenin yüksek süratlerde, virajlarda, çukurlarda ve daha birçok yerde birden kırılması veya bölünmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu nedenle motosikletin şasesi özellikle alüminyum şase ise mutlaka iyi bir şekilde incelenmesi gerekir.
Motorun kazalı olup olmadığını gözler önüne seren ufak tefek birçok detay da mutlaka motosiklet üzerinde yer alır. Ayaklıklar üzerinde oluşan çizikler, koruma demiri üzerinde bulunan çizikler, gidon topuzlarının çizikleri veyahut bu parçaların değiştirilmiş olması, motosikletin ufak da olsa bir kazaya karıştığının bilgisini verir. Tüm bu detaylar sayesinde motosikletin kazalı olup olmadığı ve ne tür bir kazaya karıştığı anlaşılabilir. Ayrıca her ihtimale karşı hasar kaydı sorgulaması yapılarak da motosikletin karışmış olduğu kazalar kısa yoldan öğrenilebilir.
2.el Motosiklet Alırken Başka Ne Gibi Detaylara Dikkat Edilmeli?
2.el motosiklet alırken, motosikletin birçok açıdan incelenmesi gerekir. Öncelikle motor bloğunun ne kadar sağlıklı olduğu hakkında ufak da olsa bilgi edinilmelidir. Bunun için motosikletin çalıştırılması ve ardından dinlenilmesi çok önemlidir. Motosiklet çalıştırılırken zorlanıyorsa veya marş sesi biraz cırtlak bir şekilde çıkıyorsa, motosikletin marş motorunda veya aküsünde çeşitli problemlerin olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra birçok bilinmeyen problem de motosikletin çalışması konusunda zorlanmasına neden olabilir.
Motosiklet sesi motor bloğu hakkında önemli bilgiler verir. Motosiklet rölanti durumundayken, sabit bir devirle ve tabiri caizse saat gibi çalışmalıdır. Rölanti sırasında yaşanan devir dalgalanmaları vb. durumlar, motosikletin ufak veya büyük bir probleminin olduğunun göstergesidir. Soğuk motosikletlerde ilk başta devir dalgalanmaları olabilir ancak sıcak olan motosikletlerde devir dalgalanmalarının pek de normal olmadığı söylenebilir.
Motosikletin fren ve amortisör testleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Öncelikle motosikletin freni, yapılan ani frenlemeler sayesinde ufak çaplı bir testten geçirilmelidir. Frenleme sırasında herhangi bir sesin olup olmadığına dikkat edilmelidir. Fren testinin ardından motosikletin disklerine bakılmalı ve herhangi bir yamukluğun olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmalıdır. Motosikletin amortisör testinde ise çukurlar, ufak çaplı virajlar, frenlemeler ve motosikletin gidiş yönü önemli ölçüde bilgi verir. Eğer amortisörlerde herhangi bir sorun varsa motosikletin fren mesafesinde ciddi bir uzama görülür. Motosikletin yol tutuşu neredeyse sıfıra iner. Bununla birlikte amortisörlerden yağ akması gibi bir durumla da karşı karşıya kalınabilir.
Amortisörlerin kontrolü sırasında mümkünse iki elin birden bırakılması ve motosikletin ısrarla belirli bir yöne gidip gitmediği kontrol edilmelidir. İki el bırakılmasa bile sürüş sırasında motosikletin ısrarla sağa veya sola gitmeye çalıştığı, amortisörlerde çok ciddi bir sorun olduğunu göstergesidir. Amortisör ve fren gibi detayların yanı sıra zincir, lastik ve debriyaj balatası gibi konulara dikkat edilmelidir. Motosikletin zincirinin yeteri kadar gergin, yağlı ve passız olması gerekir. Ayrıca zincirlerin sabit bir çizgide dişliler arasında uzanması da büyük önem taşır. Eğer zincirin bir üste bir alta girdiği ve düz bir çizgide gitmediği görülüyorsa, zincirin değişim zamanı geldiği anlaşılabilir.
Bazı motosikletlerin lastiklerinde herhangi bir problem görülemez ve lastikler de görsel olarak yeni bir görüntü sergiler. Lastiğin tutuş gerektirdiği yerlerde ise kayma veya yol tutuşu alamama gibi problemler yaşanabilir. Bu tür olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına lastiğin üretim tarihine, markasına, modeline ve üretim maddesine bakılması gerekir. Lastiğin üretim tarihi üstünde yıl ve hafta olarak yazar. Eğer 1 yılı aşmışsa, motosiklet lastiğinin değişim zamanı yaklaşıyor demektir. Eğer lastiğin üretim yılı 2 yıl ve üzeriyse, lastiğin tamamıyla ömrünün bittiği anlaşılabilir. Ayrıca lastiğin üretim tarihi yeni olabilir ancak lastik kötü bir markanın ve herhangi bir naylon modelidir. Bu durum da kötü bir yol tutuşuna neden olur. İyi bir marka ve kauçuk bir yapı, sağlıklı bir yol tutuşu sağlayabilir.
Motosiklete Yeni Başlayacak Olanlar 2.el Motosiklet Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Motosiklete yeni başlayacak olan bireyler de öncelikle markalar ve modelleri hakkında detaylı bir araştırma yapmalıdırlar. Ardından 2.el piyasasında iyi bir araştırma yapıp, kendilerine en uygun motoru seçmelidirler. Motosiklete bakmaya giderken, mutlaka motosikletten anlayan birilerinin de yeni başlayan sürücülerin yanında olmaları gerekir. Ayrıca yeni başlayacak olan bireyin etrafında böyle biri bulunmuyorsa bile kişinin tek başına motosiklete bakması önerilmez.
Motosiklet seçimi konusunda sabırlı olmak ve ilk görülen motora saldırmak kesinlikle yanlış bir politikadır. Özellikle motosiklet uzak bir şehirde bulunuyorsa, motosikletin detaylı fotoğrafları ve videoları istenmelidir. Ardından alınan bu görseller bir ustaya veya motosiklete fazlasıyla hakim olan bir bireye gösterilmelidir. En ufak bir sorun veya şüphe durumunda, motosikletin sahibinden bilgi alınmalı, tatmin edici bilgi alınmaması durumunda ise motosiklet elenmelidir. Ayrıca yukarıda yer alan her detay, motosiklete yeni başlayacak olan her birey için daha fazla geçerlidir.