4 Zamanlı ve 2 Zamanlı Motosikletler Arasındaki Farklar?

 

Motosiklet camiasının en çok tartışılan konularının başında 4 zamanlı ve 2 zamanlı motosikletler arasındaki farklar gelir. Özellikle teknik açıdan bilgisi olmayan birçok motosiklet sever, bu konuda kendince tanımlamalar yapmaya çalışır ve 2 zamanlı motosikletleri her zaman yağ canavarı olarak görür. 4 zamanlı ve 2 zamanlı arasındaki fark aslında temel unsurlar neticesinde rahatlıkla anlaşılabilir. 2 zamanlı ve 4 zamanlı motosikletler de farklı amaçlarda kullanılır. Genel olarak 2 zamanlı motosikletlerin off-road için kullanıldığı görülür. Öte yandan eski teknoloji motosikletlerle de 2 zamanlı olarak üretilmişlerdir. Bu nedenle 2 zamanlı motosikletleri bu tür alanlarda görebilmek mümkündür. Günümüz motosikletleri ise 4 zamanlı olarak üretilirler ve bu durum birçok motosiklet sürücüsü için daha iyi bir motor bloğu anlamına gelir. Tabi 4 zamanlı motosikletlerin neden iyi olduğunu ve sürekli olarak 4 zamanlı motosikletler üretildiğini, 4 zamanlı ve 2 zamanlı motosikletler arasındaki farklar ortaya koyulunca anlamak mümkün olur.

2 Zamanlı Motosikletler Nasıl Çalışır?

2 zamanlı motosikletler denizcilikte ve motosiklet üretiminde daha sık kullanılan, içten yanmalı motor olarak bilinen bir motor bloğuna sahiptirler. Çalışma mantığı olarak piston 2 lineer stroka sahiptir. Bu sayede çok seri bir şekilde güç üretir. 4 zamanlı motosikletler emme, sıkıştırma, yanma ve egzoz gibi prensipleri yerine getirerek güç üretirken, 2 zamanlı motosikletler ise direkt olarak 2 işlemde söz konusu işlemleri gerçekleştirir ve güç üretir. Bu nedenle daha seri bir şekilde güç ürettikleri görülür.

2 zamanlı motosikletlerde egzoz subapı ve emme gibi olaylar bulunmaz. Egzoz ve emme gibi işlemler, silindir sayesinde oluşan basınçla gerçekleştirilir. Yağ, yakıt ve hava karışımı sonucunda buji ateşlemeyi gerçekleştirir ve blok içerisinde bir patlama meydana gelir. Bu patlamayla birlikte açığa çıkan enerji ise pistonun aşağı doğru hareket etmesine, yani motosikletin arka tekere güç vermesinin ilk adımlarını atmasına yardımcı olur.

2 zamanlı motor bloklarının günümüzde motosiklet konusunda birçok örneği bulunur. Özellikle kros motosikletler ve eski scooterlar, 2 zamanlı motosikletlerin en çok kullanıldığı motosiklet türleri olarak bilinirler. 2 zamanlı motosikletlerin birçok avantajı bulunur ve bunun yanında elbette ki birtakım da dezavantajları söz konusudur.

2 zamanlı motosikletlerin çok basit ve maliyeti az olan bir yapıdan tasarlandıkları görülür. Hava şartlarına bağlı yaşanan çalıştırma zorluklarından etkilenmezler. Önemli dezavantajlarında biri, hava kirliliğine doğrudan etki ediyor olmalarıdır. Ayrıca yakıt konusunda da oldukça maliyetli oldukları söylenebilir. Çok çabuk ısındıkları görülür ve bu nedenle “şişme” olarak tabir edilen hararet durumlarına sıkça rastlanır.

4 Zamanlı Motosikletler Nasıl Çalışır?

4 zamanlı motosikletler içten yanmalı motorlar olarak bilinirler ve pistonun her bir turunda 4 farklı işlem gerçekleştirirler. 4 zamanlı motosikletlerin temel çalışma mantığı,yakıt içerisinde bulunan kimyasal enerjinin ısı enerjisine dönüşmesi ve bu sayede pistonun hareket ettirilmesi temeline dayanır.Yakıt-hava karışımının gerçekleşmesi için pistonun dışarı hareketini gerçekleştirmesi gerekir. Motor içerisine alınan bu karışım, pistonun içeri hareketiyle birlikte sıkıştırılır. Bu karışım kıvılcım yardımıyla tutuşturulur ve yanma olayı meydana gelir. Bu yanma veya patlama olayı sonucunda ise açığa çıkan enerji pistonun hareket etmesine neden olur. Krankın da dönmesiyle birlikte bir kinetik enerji elde edilmiş olur.

Pistonun hareket etmesi ve krankın dönmesi olayı, temelde 4 farklı işleme dayandığı için bu motor tipleri 4 zamanlı motorlar olarak anılırlar. Standart hareket halindeki benzinli bir motor bloğunda bu döngü bir dakika yaklaşık 3.500 defa tekrar edilir. Günümüzde üretilen motosikletlerin büyük bir çoğunluğu 4 zamanlı motosikletler olarak karşımıza çıkarlar. Avantajları oldukça fazladır ancak maliyetli oldukları rahatlıkla söylenebilir. 2 zamanlı motorlara göre 4 zamanlı motorlar her açıdan daha avantajlıdır. Sadece maliyet konusunda 2 zamanlı motorların bir adım daha önde oldukları söylenebilir.

4 Zamanlı 2 Zamanlı Motosikletler Arasındaki Temel Farklar

  • 2 zamanlı motosikletlerin yakıt ve yağ tüketimleri, 4 zamanlı motosikletlere göre çok fazladır.
  • 2 zamanlı motosikletler daha fazla güç üretirler ancak silindir sayısının arttırılması fazla mümkün değildir. Belirli ölçüde arttırılan silindir sayısı, nadiren de olsa çift silindire çıkabilir. 3 veya 4 silindirli 2 zamanlı motosiklet üretilemez. 4 zamanlı motosikletler ise oldukça fazla silindir sayısına sahip olabilirler.
  • 4 zamanlı motosikletlerde düşük devirlerde motosikletin son derece cansız olduğu görülür. 2 zamanlı motosikletlerde ise her devirin oldukça torklu olduğu görülür. Bu nedenle 2 zamanlı motosikletler, her devirde arka tekerde güç alabilmek adına arazi motosikletleri olarak karşımıza çıkarlar.
  • 2 zamanlı motosikletlerin tamiri ve bakımı son derece kolaydır. Birçok usta kısa süre içerisinde motosikletin tamirini gerçekleştirebilir. 4 zamanlı motosikletler ise karmaşık yapıya sahip olduğu için tamir ve bakım işlemlerinin uzun sürdüğü görülebilir. Bunun yanı sıra her usta her 4 zamanlı motosikletten anlamayabilir.
  • 2 zamanlı motosikletlerin parçaları çok çabuk bir şekilde temin edilebilir ancak 4 zamanlı motosikletlerde parça teminin biraz daha uzun sürdüğü görülebilir.
  • 2 zamanlı motosikletlerde yakıta yağ karıştırılmazsa, motor bloğunun çok kısa bir süre içerisinde dağıldığı görülebilir. 4 zamanlı motosikletlerde ise yakıta herhangi bir maddenin karıştırılmasına gerek yoktur ve motor ömürleri daha uzundur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu