
Bajaj Dominar 400 Motosiklet İncelemesi
Bajaj 2014 yılında ülkemiz motosiklet piyasasına inanılmaz hızlı bir giriş yaptı. Özellikle 2014 yılından bu yana Pulsar 200 NS ve 150 NS gibi naked motosikletler, tabiri caizse belediye dağıtmış gibi ülkemiz sokaklarında yerini aldı. 2014 yılında son derece uygun bir fiyatla ve muhteşem yakışıklılıkla piyasaya giren Pulsarlar, bu motosikletin tutulmasına ve Bajaj markasının da ülkemizde bilinmesine neden oldu. Beklenen satış rakamlarının da üstüne ulaşan Bajaj Türkiye, Pulsar’ın devamında birçok motosikleti ülkemize getirdi. Bu motosikletlerden en çok dikkat çekeni ise Dominar 400’dü. Bajaj’ın uzun yol motoru olarak tanıttığı ve tamamen tork için tasarlandığı söyleneilen bu motosikleti, top speed anlayışının dışında, uzun yolda ve rampalarda çabuk hızlanabilen bir makine olarak sunuldu. Bajaj bu motosikleti ülkemiz piyasasına sunarken, kimsenin aşırı performans beklememesini ancak yüksek tork beklentisi içerisinde olmaları gerektiğini savundu. Nitekim de Dominar 400, Pulsar’dan sonra en çok tercih edilen motosikletlerden biri olarak ülkemiz motosiklet piyasasında tutunmayı başardı. Gelelim bu motosikletin teknik özelliklerine ve kullanıcılarına neler sunduklarına…
Bajaj Dominar 400 Motor Özellikleri (Teknik Özellikler)
Tek silindir ve 34.5 beygir güce sahip olan Dominar 400, 35 Nm. tork ile birlikte kullanıcılarının karşısına çıkıyor. Motosikletin tork ve beygir oranı biraz garipsense de yazımızın başında da belirttiğimiz üzere Bajaj bu motosikleti tamamen tork için üretmiş ve bu konuda da son derece başarılı bir işe imza atmış. Motosiklet, 9 bin devirden sonra devir kesiciye giriyor. Bu ilk etapta kullanıcıların gözünde bir dezavantaj olarak görünse de motosikletin torku, bu devir aralığı sayesinde çok daha iyi bir şekilde ortaya çıkıyor. Motosiklet alt veya üst devir farketmeksizin her devirde sahip olduğu torku rahatlıkla hissetirebiliyor.
Bajaj her ne kadar motosikleti çıkarmadan önce kimsenin top speed beklentisi içerisinde olmamasını söylese de top speed’inin de fena olmadığı söylenebilir. Motosiklet 6. viteste 163 km/h ile devir kesiciye giriyor. Öte yandan 150 km/h gibi hızlara hiç zorlanmadan çıkabiliyor. Rampa, rüzgar vb. hız kaybettirecek nedenler, motosikletin bu süratlere çıkmasını zorlaştırmıyor. Yani uzun yolda can sıkmayan, kolay sollamaya çıkabilen, şehir içinde ani kaçışlara her devirde imkan tanıyan ve serseri ruhlu bir motosiklet olarak tarif edilebilir Bajaj Dominar 400.
Dominar, 110 ön ve 150 arka lastik ebatlarına sahip olduğu için Pulsar’a göre daha avantajlı bir viraj imkanı sağlıyor. Ayrıca torklu bir makine olması viraj keyfinin daha da iyi olmasına imkan tanıyor. Motosikletin aksesuar konusunda birçok seçeneği bulunuyor ve top case, yan çanta, depo üstü çanta gibi birçok ekstra malzeme taşıyabilmek için çeşitli aksesuarlar rahatlıkla bulunabiliyor. Euro4 standartlarına uygun olan Dominar 400, ABS fren sistemiyle ülkemize geliyor.
Fren sisteminden bahsetmişken, 320 mm.’lik ön disk, 230 mm.’lik arka diskle kullanıcıların karşısına çıkıyor. Ayrıca 4 pistonlu kalipere sahip olan Dominar 400, yeterli düzeyde fren deneyimi sağlayabiliyor. Motosikletin ön amortisörü monoshock, arka amortisörü ise USD fork teknolojilerinden oluşuyor. Genel anlamda motosikletin birçok özelliği KTM’nin Duke 390 modeliyle uyuyor ancak fren ve amortisör gibi önemli detaylarda Bajaj Dominar 400, Dueke 390’a göre biraz daha geride kalıyor. 3 buji ve 4 valf gibi Bajaj’a özgü bir motosiklet teknolojisine sahip olan Dominar, bunun yanı sıra oldukça konforlu bir makine.
Motosikletin sele yüksekliği, kısa boyluların da rahatlıkla oturabileceği bir yükseklikteyken, selenin yumuşaklığını beğenmeyen kimse bulunmuyor. Bu özellik motosikletin uzun yola ne kadar yatkın olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Motosikletin konfor anlamında tek problemi, elciklerde ve ayaklıklarda yüksek devirlerde yaşanan ufak titreşimler. Bunlar dışında herhangi bir konfor problemi bulunmuyor. KTM’den gelen en önemli özelliklerinden bir diğer ise kaydırmalı debriyaj olması. Bu sayede ABS’lerle birlikte daha konforlu ve güvenli bir sürüş imkanı sağlıyor.
Bajaj Dominar 400 Yakıt Tüketimi ve Yedek Parça
Bajaj Dominar 400, yakıt konusunda da kullanıcılarına oldukça önemli avantajlar sağlıyor. Motosiklet 100 km.’de 3.7 lt.- 4 lt. aralığında bir yakıt sarfiyatına neden oluyor. Devirli kullanımda ise bu oran 4.7 lt.’ye kadar çıkabiliyor. Bu nedenle 400 cc’lik bir motosiklete göre son derece az yaktığı söylenebilir. Hatta sakin kullanımda daha az yaktığını söyleyen birçok Dominar 400 kullanıcısı bulunuyor. Bu nednele “az yakar çok kaçar” tabirine uygun bir motosiklet olarak karşımıza çıkıyor.
Motosikletin yedek parça temini ve servis ağı konusunda da herhangi bir problemi bulunmuyor. Bilindiği üzere 2014 yılında ülkemiz piyasasına giriş yapan Bajaj, servis ağını da oldukça geniş tuttu. Her ilde mutlaka bir Bajaj servisi bulunurken, bunun yanı sıra birçok ilçede de servisler yer alıyor. Yedek parça temini bu sayede kolay yapılabiliyor. Yedek parça fiyatlarının ne ucuz ne pahalı olduğu söylenebilirken, en azından cep yakmadığı yorumu yapılabiliyor.
Bajaj Dominar 400 Sıfır ve 2.el Fiyatları
Normalde 24.850 TL’ye sıfır olarak satılan Bajaj Dominar 400, Haziran ayına kadar 23.900 TL gibi bir fiyattan satılıyor. Bu indirimin Haziran ayına kadar geçerli olup olmayacağı henüz net değilken, Domainar 400 almayı düşünen kullanıcıların bu nedenle ellerini çabuk tutmaları gerekiyor. Dominar 400 2.el fiyatları ise 15 bin TL’den başlıyor, aksesuarlarla birlikte 26 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor.