Motosiklet Zincir Bakımı Nasıl Yapılır?

Motosikletin zincir bakımı, düzenli olarak yapılması gereken ve motosiklet kullanıcısını masraftan kurtaracak olan en önemli bakımlardan biridir. Bakımlı bir zincir, 20-25 bin km arasında kullanım ömrü sunarken, bakımsız zincirler ise 10-15 bin km’de yapı olarak bozulmaya, motosikletin performansını ve sürüş konforunu etkilemeye başlayacaktır. Bu nedenle motosiklet zincirinin belirli şartlar dahilinde, özel olarak ve büyük uğraşlarla temizliği sağlanmalıdır. Peki, motosiklet zinciri nasıl temizlenir? Motosiklet zinciri temizlerken neler kullanılır? Motosiklet zinciri kaç km’de bir yağlanır?

Motosiklet Zinciri Kaç Km’de Bir Yağlanır?

Normal şartlarda motosiklet zincirinin 300 km’de bir yağlanması önerilen yağlama periyodu olarak bilinir. İmkanı olan motosiklet kullanıcılarının bu km aralığını 200 km’ye kadar çekmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Motosiklet zincirinin 300 km’de bir defa yağlanması, yeterli bir motosiklet zincir bakım uygulaması değildir. Zincirin de mutlaka 3 yağlamada bir defa temizlenmesi gerekir.

Motosiklet zinciri 3 yağlamada bir defa temizlenmezse, 3 yağlamadan sonra yapılan yağlamaların herhangi bir anlamı kalmaz. Zincirin ve oringlerin aralarına giren yağ veya pislikler, motosiklet zincirinin hem çalışmasını hem de yapılan yağlamayı değerlendirmesini engeller. Yani 3 yağlamadan sonra zincir temizlenmezse, sonraki yağlamalarda sadece motosiklet zincirimizde bulunan pislikleri yağlamış oluruz. Bu nedenle temizlik büyük önem taşır ve motosiklet zincir temizliği özel maddelerle gerçekleştirilmelidir. Peki, motosiklet zinciri nasıl temizlenir? Temizlik sırasında neler kullanmalıyız?

Motosiklet Zinciri Nasıl Temizlenir?

Motosiklet zincirinin temizlenmesi konusunda sadece su veya tazyikli su yeterli olmaz. Mutlaka zincirde kalan kurumuş yağ ve pislikleri, zincirden söküp atabilecek nitelikte maddeler tercih etmemiz gerekir. Zincir temizleme spreyleri bu konuda yeterli olacaktır ancak bu ürünleri alma imkanı olmayan motosiklet severler, litresi 7 TL olan gaz yağı veya mazot gibi maddelerden yararlanabilirler. Ayrıca doğru kullanılan bir litre mazot veya gaz yağı, yeteri kadar temizlik sağlar.

Zincirin sert olmayan bir fırçayla gaz yağı dökülerek detaylı bir şekilde pisliklerden ve artık yağdan arındırılması gerekir. Gaz yağının veya mazotun zincire uygulanması konusunda cam sil şişelerinden veya sıvı sprey gibi sıkacak olan her türlü şişeden faydalanılabilir. Bu sayede temizleme ürünümüzü daha verimli kullanarak, daha sağlıklı bir zincir temizliği elde edebiliriz. Zincir de görülen her yer, dişli ve dişli arkası, mutlaka detaylı bir şekilde tüm kirlerden arınana kadar temizleme maddesiyle temizlenmelidir. Temizleme işlemi sırasında, gaz yağı veya mazotun zincire uygulandıktan sonraki akan rengiyle, zincirin ne denli temiz olduğu rahatlıkla anlaşılabilir. Genel olarak da siyahtan şeffaf renge doğru bir ilerleme olur.

Zincir temizleme işleminin ardından zincir bez yardımıyla detaylı bir şekilde silinir. Temizlik sırasında kullanmış olduğumuz maddenin zincirden tamamen arındırılması amaçlanır. Ardından motosiklet zincirinin yağlanması işlemi devreye girer.

Motosiklet Zinciri Nasıl Yağlanır?

motosiklet-zincir-bakimi

Motosiklet zincir yağı konusunda seçim tamamen kullanıcılara ve bütçeye kalmış bir durumdur. Artık motor yağı da tercih edilebilir ancak zincire daha çok yapışacak olan motosiklet zincir yağlarının tercih edilmesi, daha sağlıklı bir yağlamaya imkanı sağlar. Genel olarak bu tür zincir yağları ise yarı sıvı gres yağı olarak bilinirler. Özellikle Motul markasının bu konuda oldukça başarılı ürünleri olduğu söylenebilir.

Zincir yağının uygulanması, temizleme işleminin hemen ardından gerçekleşebilir ancak bir müddet motosikletin kullanılması ve bu sayede zincirin ısıtılması, daha sağlıklı bir yağlama işlemine zemin hazırlar. Motosikletin zincir yağı, zincire detaylı bir şekilde uygulanır ve zincirin hem iç hem de dış tarafı yağlanır. Yağlama işleminin ardından ise en az 30 dakika boyunca motosikletin hareketsiz kalması gerekir. Mümkünse bu sürenin daha da uzatılması büyük önem taşır. Bu sayede zincir yağı, zincir üzerindeki kalıcılığını daha da çok arttırmış olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu