
Hava Soğutmalı Motosiklet ile Uzun Yola Çıkılır Mı?
Motosiklet teknolojisinde birçok soğutma yöntemi bulunur ancak hava soğutma ve su soğutma, bu konuda en çok tercih edilen soğutma yöntemleri olarak bilinirler. Su soğutmalı motosikletlerin uzun yolda hararet ya da benzeri herhangi bir problem yaşaması söz konusu olmazken, hava soğutmalı motorlar konusunda sürücüler hep bir endişe içerisindedirler. Özellikle yaz aylarında hava soğutmalı motosiklete sahip olan sürücüler, motosikletlerinin uzun kilometreleri kaldırıp kaldıramayacakları konusunda hep bir tereddütte kalırlar. Peki, hava soğutmalı motosiklet ile uzun yola çıkılır mı? Hava soğutmalı motosikletler yaz sıcaklarına dayanır mı? Hava soğutmalı motosikletler ile uzun yola çıkıldığında dikkat edilmesi gereken detaylar nelerdir? Sürücülerin söz konusu endişelerini bu soruları cevaplayarak sonlandıralım.
Hava Soğutmalı Motosikletin Uzun Yol Dayanıklılığı Ne Kadar Olur?
Hava soğutmalı motosikletin uzun yolda şişeceği yönünde hep bir kulaktan kulağa yayılan rivayet bulunur. Motosikletin “şişme” olarak tabir edilen hararet durumunu kimse yaşamamıştır ancak çevresinden duyduklarına göre bu ihtimalin uzun yolda nüksetme olasılığı yüksektir.
Ülkemizde ve dünyada 125 cc kategorisinde en çok tercih edilen motorların başında Yamaha YBR 125 yer alır. Bu motosiklet de hava soğutmalıdır ve motosiklet aşığı bir sürücü, YBR ile dünya turuna çıkmış, turu ise başarıyla tamamlamıştır. Bu gezisi sırasında herhangi bir şişme ya da hararet durumundan da söz etmemiştir. Bu nedenle hava soğutmalı motosikletin uzun yol yapamayacağı yönündeki rivayet tamamen bir hayal ürünüdür.
Hava soğutmalı ve özellikle düşük cc’li motosikletler, motor bloğundaki parçaların erimesine neden olacak ve bu nedenle halk arasında dolaşan tabirle “şişme”ye yol açacak kadar yüksek ısılara çıkmazlar. Motosiklet sürekli olarak almış olduğu hava sayesinde yeterli derecede kendini soğutur ve şişme gibi bir durum söz konusu olmaz.
Hava soğutmalı motosikletlerin şişmesi, tabiri caizse motosikletin artık mecalinin kalmaması durumu, genel olarak yüksek cc’li motosikletlerde görülür. Özellikle chopper kategorisi yaz aylarında bu durumdan çok şikayetçidir. Bu tür motosikletler 600, 1000 ve hatta daha üst cc motosikletler olabilirler. Haliyle yaz sıcağı ve sürücünün de biraz zorlamasıyla birlikte yüksek sıcaklıklara ulaşırlar. Bu nedenle motosiklet kendini korumak adına bir süre boyunca kapalı kalır ve yola devam etmez. Küçük cc’li motorlarda ise böyle bir durum söz konusu değildir.
Hava Soğutmalı Motosiklet ile Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hava soğutmalı bir motosiklet ile yola çıkıldığı zaman belirli bir km aralığında mola verilmesi, motosikletin yeteri kadar dinlenmesine ve böylelikle hararet probleminin sıfıra indirilmesine yardımcı olur. Bu km aralığı motosiklet sürücüsünün kendi seçimlerine bağlı olarak değişim gösterebilir ancak 150 km’de 30 dakika mola verilmesi, en ideal hava soğutmalı motosiklet molası olarak değerlendirilebilir.
Yola çıkılmadan önce motosikletin bakımlarının mutlaka yapılmış olması gerekir. Bununla birlikte motosiklet aksamını zorlayacak olan herhangi bir problemin de olmaması büyük önem taşır. Sübaplarda oluşan dengesizlik, karbüratör veya enjeksiyon problemleri, hava filtresi tıkanıklığı vb. birçok sorun, motosikletin daha çok yorulmasına yol açar. Bu nedenle bu tür teknik problemlerin tamamıyla sıfıra indirilip uzun yola çıkarılması önerilir.
Ayrıca devirli bir sürüş, motosiklete fazla yük bindirilmemesi, lastik hava basınçlarının ve zincir gerginliği gibi detayların da uygun koşullarda olması gerekir. Bu tür detaylara dikkat edilmesinin ardından hava soğutmalı motosikletle uzun km’ler yapılabilir. Yaz aylarında hava sıcaklığı ne olursa olsun, motosikletin teknik olarak uzun yol kapasiteleri mevcuttur. (Chopper motosikletlerde bu konular değişim gösterebilir.)
İstanbul’dan Trabzon’a Honda CBF 150 ile gelen arkadaşlarım var herhangi bir sorun yaşamadıklarını dile getirmişlerdi.Mola sürelerini 15 ve 30 dakika arasında tutmuşlar, birde sanırım motoru dinlendirmek için durduklarında birden kontağı kapatmamışlar biraz durduğu yerden çalıştırmışlar neden diye sorduğumda motoru yakmamak için cevabını almıştım. Bende R25 varken 1000 KM de yapsam direk kapatırdım sanırım iyi ki uzun yola çıkmamışım diyorum kendimce. Yoksa 1000 TL zararım olacaktı sanırım.(Arıza yapınca abim parayı basıp yaptırıyordu sanırım zarara o girecekti 😀 :D)
İnsanın abisi olması iyi birşey olsa gerek 🙂
Aynen admin kendinden büyük abinin olması iyi bir şey yakında msx125 alasım var para dilenicem kendisinden.