
Honda CB250R Naked Motosiklet İncelemesi
Honda 2018 yılında ülkemiz motosiklet piyasasına çok farklı bir giriş yaptı ve bu durum piyasada büyük bir yankı yarattı. Genel olarak 125, 250, 600 ve 1000 cc motosiklet kategorilerinde yapmış olduğu racing ve supersport motosikletlerle dikkatleri üzerine toplayan Honda, 2018’de Türkiye piyasasında bu kategorilerde tamamen naked modellere döndü. Bu nedenle ülkemizde her yıl oldukça büyük satış rakamlarına ulaşan CBR 250R, 600RR ve 1000RR gibi motosikletler, yerini çıplak modellere bıraktı. Bu durum bazı kullanıcılar tarafından memnuniyetle bazı kullanıcılar tarafından ise üzüntüyle karşılandı ancak yine bu naked motosikletlere olan ilgi azalmadı. Özellikle CB250R, en çok satılan modeller arasında yer aldı. Bu nedenle Honda CB250R ve yeni özelliklerini sizlerle birlikte inceleyelim istedik.
Honda CB250R Naked Motor Özellikleri (Teknik Özellikler)
Honda CB250R, motor bloğu olarak bir önceki model CBR 250R’dan tamamen farksız. Motor bloğu konusunda Honda herhangi bir değişim yapmamış ancak tasarım ve çeşitli diğer teknik detaylar, motosiklete ayrı bir hava katmış. Tek silindir bir motosiklet olarak karşımıza çıkan Honda CB250R, 27.5 beygir ve 23.3 Nm. torkla, grenajlı ve bir önceki modeli olarak bilinen CBR 250R ile hemen hemen aynı motor bloğu özelliklerine sahip. Selek yüksekliğinin 800 mm. olması biraz yüksek tarafta kalıyorken, kısa boyluların bu motosiklette biraz zorlanacağını söylemek doğru olacaktır. Seleği yüksekliği her ne kadar yüksek olsa da motosikletin 145 kg. olması, CB250R’yi kısa boyluların da rahatlıkla kontrol edebileceği bir motosiklet haline dönüştürüyor.
CBR 250R’de yakıt kapasitesi 13 litreydi ancak CB250R 10.1 litrelik bir yakıt kapasitesine sahip. Yapılan tasarım değişikliği ve aerodinamik, motosikletin yakıt kapasitesinin düşmesine neden olmuş. CBR250R kullanıcıları motosikletin biraz daha büyük lastik ebatlarına sahip olmasını istiyorlardı. Hatta bu nedenle gidip bir beden büyük lastik takan birçok kullanıcı vardı. Honda bu konuda CB250R kullanıcı adaylarına sevindirici bir özellik sunmuş. Motosikletin ön lastik ebatı aynı ancak arka lastik bir beden büyümüş. Eskiden 140/17 olan arka lastik, şimdi ise 150/17 olarak sunulmuş. Bu da motosikletin daha iyi bir viraj kabiliyeti kazanmasına olanak sağlamış.
Yeni Honda CB250R’lerin süspansiyon sistemlerine de el atan Honda mühendisleri, motosikletin daha iyi tutuş sağlayan ve daha yük olarak daha ağır bir süspansiyon sistemi elde etmesine olanak sağlamışlar. Bu durum ise büyütülmüş lastikler, mükemmel çalışan süspansiyonla birlikte muhteşem bir viraj kabiliyeti sağlamış. Motosikletin atalarından bu yana yapılan en büyük değişiklerden biri ise fabrika çıkışlı lastikler. Bilindiği üzere önceki modellerde sürekli olarak IRC lastikler bulunuyordu ve haliyle motosikleti IRC lastiklerle alan bir kullanıcı, gidip ekstra lastik masrafı yapmak zorunda kalıyordu. Honda bu konuda da kullanıcı dostu bir politika izlemiş ve motosikletin Dunlop markayla Türkiye piyasasına girmesine yardımcı olmuş. Lastikler geç ısınan lastikler olsa da ısındıktan sonra gayet iyi tutuş sağladığı için kullanıcılardan şimdilik tam not alıyor.
Motosiklette tasarım dışında değişen en önemli özelliklerden biri, gösterge paneli. Bilindiği üzere CBR250R’ler oldukça fakir ve fonksiyonel anlamda zayıf olan gösterge paneliyle bizleri karşılıyorlardı. Yeni CB250R’ler ise tamamen dijital, yakıt sarfiyatı hakkında bilgi veren, görsellik olarak daha şık ve yeterli boyutlarda bir gösterge paneline sahip. Sadece bir alt modelinde vites göstergesi olup da CB250R’de vites göstergesinin olmaması, biraz kullanıcıların canını sıkabilir.
Honda CB250R Naked Yakıt Tüketimi ve Yedek Parça
Honda CB250R yakıt konusunda da atalarından gelen geni halen daha taşıyor. Motosikletin yakıt sarfiyatı agresif ve sakin kullanıma göre önemli ölçüde değişiyor. Motosiklet sakin kullanımda 3 lt. bir yakıt sarfiyatına neden olurken, agresif kullanımda ise yakıt sarfiyatının 4.5 lt. gibi değerlere çıktığı görülüyor. Bunun için Honda, gösterge paneline ek olarak devir ışığı koymuş ve 6 bin devirden sonra devir ışığı sürekli olarak yanıp sönüyor. 6 bin devir ve altında kullanımda oldukça uygun bir yakıt sarfiyatı ile karşımıza çıkıyor. 6 bin devirden sonra ise motosikletin performansı şaşırtıcı düzeyde artıyor ve haliyle de yakıt sarfiyatı da bir miktar şaşırtıyor.
Yedek parça ve yedek parça pazarı konusunda henüz geniş bir yelpazesi olmayan Honda CB250R’nin, önümüzdeki 3-4 yıl içinde net bir yedek parça pazarına sahip olması bekleniyor ancak CBR250R’lere baktığımız zaman yedek parça fiyatlarının, özellikle de yeni kasaların oldukça pahalı olduğunu görebilmek mümkün. Bu nedenle yeni CB250R’lerin de yedek parça konusunda son derece pahalı ve cep yakan tarafta olduğu tahmin edilebilir.
Honda, motosiklet yedek parça ve servis konusunda Türkiye’nin en geniş ağına sahip. Bu nedenle motosikletin yedek parçası konusunda herhangi bir sorun yaşanması söz konusu değil. Servis ağı da oldukça geniş ve bu sayede istenildiği zaman parça temini ve bakım yapılabilir.
Honda CB250R Naked Sıfır ve 2.el Fiyatları
Honda CB250R 2019 Nisan ayı itibariyle 26.500 TL satış fiyatına sahip ancak bu fiyat Haziran’da ÖTV indiriminin sona ermesiyle birlikte büyük oranda artacak. Bu nedenle motosikletin ilerleyen dönemlerde 30 bin TL bandına yaklaşması bekleniyor.
Motosikletin 2.el fiyatları ise 17 bin TL’den başlayıp, 24 bin TL’ye kadar değişim gösterebiliyor. Ayrıca belirtmek isteriz ki; bazı bayiler ellerindeki sıfır 2018 modelleri şuan için 25 bin TL’den satışa koymuş durumdalar. 2.el 24 bin TL’ye almak yerine, 25 bin TL’ye sıfır almak şuan için daha mantıklı bir seçenek olarak görülüyor.