Honda CB650 R İnceleme

Honda CB650 R, Honda Türkiye’nin 2018 yılından sonra CBR modellerinin yerine getirmiş olduğu, retro tasarımıyla öne çıkan ve donanımlı motosikletlerden biridir. CBR modellerinin güvenlik ve Euro4 standartları nedeniyle getirilmediği dedikodusu ortalıklarda dolanırken, Honda Türkiye’nin bu gerekçelerle CB modellerini artık ülkemiz pazarına soktuğu düşünülebilir. Motosiklet henüz piyasada yeni olduğu için hakkında net ve açıklayıcı bilgiler bulunmazken, sizin için motosiklet hakkındaki her türlü detayı hazırladık.

Honda CB650 R Teknik Özellikler

Honda CB650 R, 649 cc 4 silindirli ve hava soğutmalı bir motosiklet olarak karşımıza çıkıyor. Motosiklet 12.000 devirde arka tekere 93 beygir güç veriyor. Ayrıca 8500 devirde ise arka tekere vermiş olduğu tork oranı 64Nm.’ye kadar ulaşıyor. Bu değerler rakibi R6 ile çok kıyaslanıyor ancak motosikletin yeni tasarımı nedeniyle R6’yla kıyaslanması pek mantıklı bir kıyaslama olmuyor. R6’nın tork oranı CB650 R’ye yakınken, sadece beygir anlamında R6 ciddi bir farkla karşımıza çıkıyor. Ayrıca R6’nın grenaj yapısı, CB650 R’nin tamamen grenajsız olması, bu kıyaslamanın ne kadar mantıksız olduğunu zaten net bir şekilde ortaya koyuyor.

6 vitesli, 4 zamanlı ve 16 supaplı DOHC motor teknolojisine sahip olan CB650 R, başlangıç motosikletinden sonra kişinin acemiliğini atmasıyla birlikte tercih edilebilecek motosikletler arasında yer alıyor. Performans anlamında son derece yeterli bir motor bloğunun olduğu söylenebilirken, motosikletin 202 kg. olması da önemli bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Motosikletin bu ağırlık değeriyle fazla ağır olmadığı ve taşınabilir düzeyde olduğu söylenebiliyor. Ayrıca bu ağırlığın boş ağırlık olduğunu da söylemek gerekiyor. Motosikletin denge problemi kesinlikle söz konusu değilken, adeta kendi kendini taşıyabiliyor. Haliyle bu durum bu cc’lere acemi olan sürücüler için büyük bir avantaj sağlıyor.

Yakıt kapasitesinin 15.4 litre olması biraz eleştirilse de kullanıcı için büyük bir probleme neden olmuyor. Kullanıcı bir depo ile uzun km’ler yol kat edebiliyor. Motosikletin 120/70/17 ön, 180/55/17 arka lastik boyutlarının olduğu görülüyor. Yol tutuşuna ve viraj performansına bu lastik boyutlarının büyük katkı sağladığı söylenebiliyor. Ayrıca önde SFF ters teleskobik amortisörün, arkada ise 43.5 mm’lik strok ön yükleme ayarlı amortisörün olması, motosikletin harika bir yol tutuşunun olmasının temelini oluşturuyor. Ön ve arka amortisörler birbirleriyle son derece uyum içerisinde çalışıyor. Ayrıca Showa marka süspansiyonlarının olması, motosikletin ne denli kaliteli bir yol tutuşu sağladığını bir kez daha göstermiş oluyor.

Motosikletin yol tutuşu konusunda traction kontrol sistemi gibi önemli bir sistemi de eklemişler. Bu sayede motosiklet kalkışlarda, ani gazlamalarda ve fazla güç yüklenmesi gibi durumlarda son derece dengeli bir şekilde gücü arka tekere aktarıyor. Haliyle gücün orantısız kullanılması durumunda herhangi bir problem yaşanmıyor. Bununla birlikte TCS sürekli olarak devrede olmuyor. İstenilmesi durumunda kapatılabiliyor. Motosiklet kaydırmalı debriyaja sahip olduğu için yüksek devirdeyken vites düşüşlerinde arka tekerin kilitlenmesi gibi bir durum da ortadan kalkıyor. Motosikletin bir diğer önemli özelliği olarak acil durum fren sistemi karşımıza çıkıyor. Eğer yüksek süratte ilerlerken aniden fren yaparsanız, motosiklet otomatik olarak dörtlüleri yakıyor. Bu sayede arkanızdan gelenler yavaşlamaları gerektiğini anlamış oluyorlar.

Motosikletin ön çift 310 mm’lik fren disklerinin olduğu görülüyor ve 2 kanal ABS yapısına sahip olması, son derece dengeli bir fren sisteminin olduğunu ve fren sisteminin de ne denli başarılı olduğunu daha kağıt üzerinde ispatlıyor. Motosikletin gidişinin iyi olduğu rahatlıkla söylenebilirken, duruşunda da aynı performansı sergilediği yorumu yapılabiliyor. Ayrıca ABS olması çok büyük bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. Motosikletin 240 mm’lik tek hidrolik fren diski bulunuyor. Son olarak motosikletin ön ve arka LED farlara sahip olması, fark edilebilirlik ve gece görüşü konusunda sürücüye çok büyük avantajlar sağlıyor.

Motosikletin Cafe Racer olarak tabir edilen bir görüntüye sahip olması, kullanıcıları iki bölmüş durumda. Bazı kullanıcılar eski CBR600 RR gibi grenajlı görüntüye sahip olan motosiklet kullanmak istediklerini söylüyor bazı kullanıcılar ise bu tasarımın hem daha farklı hem de daha şık olduğunu ifade ediyor.

Motosikletin tek maşaya ve ayarlanabilir amortisöre sahip olmaması, kullanıcıları tarafından fazlasıyla eleştiriliyor. Ayrıca ebat olarak da CB1000 R’ye göre daha zayıf durduğu yapılan yorumlar arasında yer alıyor. Motosikletin sürüş modlarının olmaması da yine kullanıcılarını üzen bir başka özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Honda CB650 R Yakıt Tüketimi ve Yedek Parça

Honda CB650 R¸motor bloğunda yapılan son değişikliklerle birlikte biraz daha az yakıt tüketimi olan bir motor haline geldi. Tempolu sürüşlerde dahi 100 km’de 6 lt’yi bulmak son derece zorken, sakin kullanımda ise 4.5 lt gibi oldukça makul yakıt tüketimleriyle karşı karşıya kalmak mümkün. Ayrıca motosiklet ortalama olarak 5.5 lt. gibi bir yakıt tüketimiyle karşımıza çıkıyor. Tek depo ile 250 km’yi aşkın yol görülebiliyor olması, bu motosikletin önceki modellere göre en çok sevilen özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Honda Türkiye, yedek parça ve servis gibi konularda, Türkiye’nin en büyük firmalarından biri olarak biliniyor. Haliyle Honda CB650 R konusunda herhangi bir parça sorunu yaşanmıyor. Sadece çok ekstrem kaçan, bulunması zor olan veya talebi çok çok az olan parçaların bulunması, motosikletin henüz ülkemizde yeni olmasından ötürü pek mümkün olmuyor. Yan sanayi parça bulunması zaten söz konusu değilken, bu yüzden parça fiyatlarının da biraz daha cep yakan tarafta olduğu rahatlıkla söylenebiliyor.

Bilindiği üzere Honda başta olmak üzere birçok firma, bu tür motosikletlerin satışlarından değil de yedek parça ve servis gibi gider kalemlerinden daha çok kazanıyor. Haliyle bu yüzden hem servis fiyatlarının hem de yedek parça fiyatlarının pahalı olduğu görülüyor. Ayrıca bazı parçaların ise malzeme kalitesi ve kullanımı itibariyle gereksiz pahalı olmaları da söz konusu olabiliyor

Honda CB650 R Sıfır ve 2.el Fiyatları

Honda CB650 R sıfır fiyatları biraz tuzlu tarafta yer alıyor. Kur farkı bu konuda en büyük etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor ancak en büyük rakiplerinden biri olan R6’ya göre çok daha uygun bir fiyatının olduğu söylenebiliyor. Honda CB650 R şuan için Honda bayilerinden 59.300 TL gibi bir fiyata alınabiliyor. Bazı bayilerin belirli oranda indirim yaptıkları görülebiliyor ancak bu indirimin çok büyük bir indirim olmasını beklemek son derece yanlış.

Honda CB650 R 2.el fiyatları ise 52.500 TL’den başlıyor, 54.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Motosikletin ikinci el fiyatlarının çok daha uygun olduğu söylenebilirken, ikinci el pazarının henüz daha gelişmemiş olması, kullanıcıların satarken biraz sorun yaşamalarına neden olabiliyor. Aynı zamanda almak isteyenler de çok fazla seçenekle karşılaşamıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu