Honda CRF1000L Africa Twin İncelemesi

Honda’nın Enduro sınıfında oldukça dikkat çeken ve en çok tercih edilen motosikletlerinden biri olan CRF1000L Africa Twin, geçmişinde zorlu bir Africa rotasının hikayesini taşıyor. Tamamen gezginler için üretilmiş olan ve konfor konusunda rakiplerine oldukça fark yaratan Africa Twin, zorlu arazi koşullarında da tüm beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Her sene farklı özelliklerle gelen Africa Twin, 2019 yılı itibariyle bir Enduro’da ihtiyaç duyulan tüm özelliklerin neredeyse tamamını karşılıyor. Honda’nın en çok uğraş gösterdiği motosikletlerinden biri olan Africa Twin, performans konusunda da kullanıcılarına yeterli imkanlar sağlıyor. Africa macerasını geçmişinde gururla taşıyan Africa Twin’i gelin hep birlikte inceleyelim.

Honda CRF1000L Africa Twin İncelemesi

Paris-Dakar Rally organizasyonu ile ünlenen, bu yarışta göstermiş olduğu başarı sayesinde efsane olmayı başaran Africa Twin, bir müddet üretimi durdurulmuş olsa da efsane olarak adından sıkça söz ettirdiği için 2014-2015 yılları arasında tekrar üretilmeye başlandı. Motosikletin yarış organizasyonundan bu yana tek amacı “her türlü zorlu yol koşulunu yenmek” olarak biliniyordu ve bu iddiasını geçmiş yıllarda kanıtladı. Günümüzde de iddiasından hiçbir şey kaybetmediğini kullanıcılarına gösterdi. Özellikle arazi koşullarında adeta bir canavara dönüşen ve “Çöl Kaplanı” lakabıyla bilinen Africa Twin, günümüz şartlarında zorlu arazi koşullarını başarıyla tamamlayabilen bir motosiklet.

1000 cc’lik bir motosiklet hacmine sahip olan Africa Twin, paralel çift silindirli bir motosiklet bloğuyla karşımıza çıkıyor. Sıvı soğutmalı, 4 zamanlı ve 8 supaplı olan Africa Twin, 70 kW gücü 7.500 devirde tam olarak arka tekere veriyor. Ayrıca 99 Nm. torka sahip olan Twin, 6.000 devirden sonra bu torku arka tekerde fazlasıyla hissetiriyor. 18,8 litrelik bir yakıt hacminin olması, tek kontakta uzun mesafeler kat etmenize veya depo fullendikten sonra 350 km’ye kadar yol yapabilmenize olanak sağlıyor. Motosikletin 230 kg. boş ağırlığı söz konusuyken, bu ağırlık rakiplerine göre hafif tarafta kalıyor. Bu sayede motosiklet gerek arazide gerekse asfaltta kıvrak bir kullanıma yol açıyor.

Africa Twin’in en çok merak edilen özelliklerinin başında süspansiyon sistemi yer alıyor. Birçok kullanıcı Honda’nın bu konuda nasıl bir çalışmaya imza attığını merak ediyor. Süspansiyon sisteminin genel olarak araziye odaklı olduğu görülürken, ayarlanabilir olması, sürekli olarak asfaltı kullanan sürücüler için önemli bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor.Showa’nın kartuş tipi 45 mm.’lik teleskobik ters çatal ön amortisörlerinin kullanan Honda,  fren konusunda da oldukça kaliteli bir işle karşımıza çıkıyor. 310 mm’lik 4 piston kaliperli ve çift ön disk fren sunan Honda, arka tekerde ise 256 mm’lik tek piston kaliperli bir fren sistemini Africa Twin’in üzerinde kullanıcılarına sağlıyor. Ayrıca motosikletin ön ve arka aydınlatmalarının LED olması, ayrı bir önem taşıyor.

Hemen hemen her gerekli bilgiyi üzerinde barındıran gösterge paneli, dijital ekran olmasına rağmen gün ışığında bile oldukça yeterli bir görünüme sahip olarak karşımıza çıkıyor. Motosikletin hız ve devir göstergesi farklı bir konumda, diğer bilgilerin olduğu göstergeler ise farklı konumlarda yer alıyor. Motosikletin ayarlanabilir ABS olması, arazi koşullarında oldukça başarılı bir fren performansı sağlamasına yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra kapatılabilir traction control sistemi sayesinde arazide yüksek bir yere çıkılırken motosikletin stop etmemesine yardımcı oluyor.

Motosikletin orta sehpasının olması oldukça önemli bir avantajken, bu sehpanın yay konusunda biraz gevşek olması, arazi koşullarında garip seslerin duyulmasına neden olabiliyor ancak sürücünün endişelenmesi gereken herhangi bir duruma da neden olmuyor.

Africa Twin kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun motosikleti özellikle yurtdışı seyahatlerinde kullanmak istedikleri ve bu amaçla aldıkları görülüyor. Nitekim birçok kullanıcı da bu amacını gerçekleştiriyor ve dünyaca ünlü zorlu rotaları Africa Twin sayesinde başarıyla tamamlayabiliyor. Bu nedenle kullanıcılarının fazlasıyla tatmin eden bir motosiklet olduğu rahatlıkla söylenebiliyor.

Honda CRF1000L Africa Twin Yakıt Tüketimi ve Yedek Parça

Yakıt konusunda 95 beygirlik ve 98 Nm. torka sahip olan bir motosiklete göre son derece tasarruflu tarafta kalan Africa Twin. 100 km’de 5.35 ve 6.10 lt. aralığında bir yakıt sarfiyatı ile karşımıza çıkıyor. Günümüzde 250 cc motosikletlerin bile bu seviyede yakıt sarfiyatı ile kullanıcılarına hitap ediyor olması, Africa Twin’in bu konuda ne kadar avantajlı olduğunu rahatlıkla gözler önüne seriyor. Bunun yanı sıra Africa Twin, ortalama 100 km’de 5.35 lt. gibi bir yakıt sarfiyatı sunuyor.

Africa Twin’in yedek parça ve servis ağı konusunda herhangi bir problemi bulunmuyor. Honda, Türkiye’nin en geniş yedek parça ve servis ağına sahip olduğu için kullanıcılar parça teminini ve motosikletin bakımlarını çok rahat bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Ayrıca Honda, Africa Twin için birbirinden farklı ve kullanışlı olan birçok aksesuarı da kendi bünyesinde kullanıcılarına sunuyor.

Honda CRF1000L Africa Twin Sıfır ve 2.el Fiyatları

Honda Africa Twin sıfır fiyatı şuan için Honda bayilerinde 83.400 TL olarak karşımıza çıkıyor. 2.el fiyatlarına bakıldığı zaman ise fiyat aralığının hem geniş hem de daha da uygun olduğu görülüyor. Honda Africa Twin 2.el fiyatları 51.000 TL’den başlayarak, 80.000 TL’ye kadar çıkıyor. Motosikletin model farkı bu konuda en önemli belirleyici etken olarak bilinirken, 2.el motosikletlerin genel olarak yüksek km’lere sahip olması da fiyat aralığının bu denli değişmesindeki temel sebep olarak biliniyor.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu