Honda NC750X Motosiklet İncelemesi

Honda’nın geçiş sınıfındaki Enduro motosikletlerinden biri olarak tarif edebileceğimiz NC750X, en büyük referansını motosikletli polislerle bize sunuyor. Bilindiği üzere motosikletli trafik polisi ekipleri bu motosikleti kullanıyor. Motosikletin sahip olduğu tasarım tam bir beyefendi görüntüsü sunarken, performans konusunda da yine beyefendi çizgisini bozmuyor. Kullanıcısına her alanda tamamen konfor sunmayı amaçlayan bu motosiklet, bol aksesuar seçeneğiyle de tipik bir Enduro severin her ihtiyacını karşılayabiliyor. Ayrıca motosikletin sahip olduğu yetenekler, kullanıcının Enduroya çok çabuk bir şekilde alabilmesine olanak sağlıyor. Peki, Honda Nc750X ne gibi özellikler, yetenekler ve imkanlarla kullanıcılarının karşısına çıkıyor? Gelin bu detayları birlikte inceleyerek, Nc750X modelini yakından tanıyalım.

Honda NC750X Motosiklet İncelemesi

745 cc’lik bir motor hacmiyle karşımıza çıkan Honda Nc750X, paralel çift silindir, sıvı soğutmalı, SOHC motor karakterine sahip olan ve 8 supaplı bir motosiklet. Özellikle SOHC motor karakterinden ötürü motosikletin performans odaklı değil de daha çok yakıt ekonomisi odaklı üretildiği rahatlıkla anlaşılabiliyor. Uzun yol, stabilize yol, şehir içi ve daha birçok kullanımda Nc750X kullanıcısına son derece uygun bir yakıt sarfiyatı ile hitap ediyor. 54.8 beygirlik bir güce sahip olması her zaman için eleştiri sebebi olsa da yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bu motosiklet geçiş Endurosu olarak kullanıcılarına hitap ediyor. Beygirinin bu denli düşük olmasına karşın sahip olduğu 68 Nm.’lik tork, aslında yüksek beygiri de pek aratmıyor diyebiliriz.

830 mm.’lik sele yüksekliğiyle biraz uzun boylu kitleye hitap eden bir motosiklet olsa da kısa boylular da bu motosikleti pek zorlanmadan rahatlıkla kullanabiliyorlar. 220 kg boş ağırlığa sahip olması motosikletin hem çok dengeli hem de rakiplerine göre standartların üzerinde kalmayan bir ağırlıkla kullanıcısına hitap etmesine neden oluyor. Yakıt kapasitesi 14.1 litre gibi ortalama bir kapasite olarak değerlendirilebilirken, motosikletin fazla yakıt sarfiyatına neden olmaması, tek kontakta uzun km’ler yol alabilmesine neden oluyor.

Motosiklet ilk çıktığı yıllarda ön süspansiyonda yaşanan problemler nedeniyle çok eleştirilse de Honda sonradan yapmış olduğu değişiklikle ön süspansiyonun kusurlarını büyük ölçüde gidermeyi başardı. Showa süspansiyonları motosiklete sonradan ekleyen Honda, bu sayede süspansiyon sorunlarını tamamen ortadan kaldırdı diyebiliriz. Nc750X’in ayrı bir özelliği ise tork kontrol sistemi. Bu sistem sayesinde motosikletin güç nedeniyle arka tekerinin kaymasıyla birlikte motosiklet otomatik olarak torku düşürüyor ve böylece tehlikeli durumların önüne geçebiliyor. Özellikle geçiş sınıfı motosikletlerinde bu özellik birçok sürücü için hayati önem taşıyor.

Motosikletin güç detaylarına girmişken, hangi devirde torku ve beygiri tam olarak arka tekere verdiğini de belirtelim. Motosiklet 54 beygiri arka tekere 6250 devir sonrasında net olarak veriyor. Bunun yanı sıra 4750 devirde ise 68 Nm. torku arka tekere yansıtıyor. Bu devir detayları aslında motosikletin performans karakteri konusunda da bizlere önemli bilgiler sunuyor. Motosiklet yüksek vites ve düşük devirlerde de son derece başarılı bir performans sergiliyor. Yani motosikletin canlanması için çok da yüksek devirlere çıkmaya gerek kalmıyor. Haliyle bu durum bilinçli kullanımda ciddi bir yakıt tasarrufu sağlıyor.

Motosikletin amortisör performansı biraz yumuşak bir tarafta kalıyor. Haliyle sürücülerin aşırı viraj performansı ve çok yüksek tutuş kalitesi beklemeleri yanlış ancak sele amortisörlerin yumuşaklığını biraz alıyor. Kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu motosikletin çok sert bir selesi olduğunu belirtirken, bu durum da uzun yolda sürücünün önemli ölçüde yorulmasına neden olabiliyor. Konforunun yanı sıra motosikletin fren performansı da fazlasıyla merak ediliyor. Bunun nedeni ise Honda’nın tek ön fren diski tercih etmiş olması. Motosiklet ABS’li ancak tek fren diski ilk başlarda kullanıcılara bir soru işareti vermiyor değil. Ön fren aslında yeteri kadar fren performansı sağlasa da arka frenin aynı performansı sağlamadığı görülüyor. Bu nedenle fren performansının aslında ortalamanın altında kaldığı söylenebilir.

Motosikletin fabrika çıkışlı lastiklerinin ortalama olduğu kullanıcı yorumları arasında yer alıyor. Yani motosikletin lastikleri ısınmadan yeterli tutuş sağlamıyor ve hatta bazı kullanıcıların lastik değişimi yapmak zorunda kaldıkları da görülüyor. Öte yandan lastiklerin ıslak performansı da pek beğenilmiyor. Öte yandan motosikletin sahip olduğu LED aydınlatma sistemleri de her koşulda oldukça iyi bir görüş imkanı sağlıyor. LED konusunda motosikletin sinyallerini konu dışı bırakmak gerekiyor çünkü motosikletin sinyalleri halen daha halojen bir yapıya sahip. Elbette ki bu durum kullanıcılar için oldukça büyük problemlere neden olmuyor.

Motosikletin yakıt kapasitesinin 14.1 litre olması belki biraz sorun teşkil ediyor ancak Honda mühendisleri yapmış oldukları depo ile bu problemi fazlasıyla telafi etmişler. Motosikletin depo üstü ve sürücünün ön kısmında bulunan deposu, motosiklete harika bir kullanışlılık katmış. Oldukça büyük bir hacme sahip olan bu depo, birçok önemli eşyanızı bu kısımda taşıyabilmenize yardımcı oluyor. Henüz Nc750X kullanıcılarının bu depodan herhangi bir şikayette bulundukları görülmüyor çünkü depo her kullanıcıyı mutlak suretle tatmin ediyor.

Motosikletin bir adet el freni bulunuyor ve bu sayede eğimli yerlere motosikletin park edilmesi durumunda kayma, düşme vb. durumların önüne geçilebiliyor. Gösterge paneline gelecek olursak, ne çok fazla detay sunduğunu ne de yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Nc750X oldukça standart bir gösterge paneliyle karşımıza çıkıyor. Kullanıcıların eksik dediği pek fazla detay da bulunmuyor. Motosikletin sahip olduğu DCT şanzıman sayesinde vites geçişleri tahmin edilenden de fazla konforlu oluyor. Debriyaj kullanılmadan tek bir tuşla vites değişikliği yapılabiliyor ve hızlı bir şekilde ivmelenilmesi gereken yerlerde bu durum büyük avantaj sağlıyor. Bunun yanı sıra kolay motor freni konusunda da DCT şanzıman büyük kolaylıklara neden olabiliyor.

Honda NC750X Yakıt Tüketimi ve Yedek Parça

Honda Nc750X, bu kategorideki rakibi olmayan ve en az yakan motosiklet olarak tanımlanabilir. Motosiklet en fazla 4.2 litrelik bir yakıt sarfiyatına neden oluyor. Bu yakıt sarfiyatı ise günümüzde 250 cc’lerin ulaştığı ve hatta geçtiği bir yakıt sarfiyatı olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle yakıt konusunda NC750X’in kesinlikle rakibi olmadığı rahatlıkla söylenebiliyor.

Yedek parça konusunda kullanıcıların herhangi bir problem yaşaması söz konusu değil ancak aksesuar ve parça fiyatları konusunda kur farkından ötürü fiyatların pahalı olduğu görülüyor.

Honda NC750X Sıfır ve 2.el Fiyatları

Normal şartlarda Honda NC750X, liste fiyatı olarak 59.400 TL’den satışa sunuluyor. Öte yandan DCT modeli ise 64.000 TL’den satılıyor. Şuan için kampanya fiyatı olarak da fuara özel fiyat farkıyla normal NC750X 56.500 TL’den, DCT ise 61.200 TL’den alıcısını buluyor.

2.el piyasasının ise son derece dalgalı olduğu söylenebilir. Bunun nedeni ise motosikletin model ve modellere göre yapılan donanım değişikliklerinde büyük farkların olması. 26.000 TL’den başlayan Honda NC750X 2.el fiyatları, motosiklete göre 53.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Aradaki farkın her ne kadar uçurum olduğu görülse de motosiklet üzerindeki aksesuarlar, motosikletin donanımı, kilometresi ve modeli, bu fiyat farkının oluşmasında büyük bir rol oynuyor. 2018 modellerin diğer modellere göre çok pahalı olmasının sebebi ise Honda’nın 2018 yılında bu motosiklet üzerinde yapmış olduğu köklü değişiklikler olarak karşımıza çıkıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu