Karlı Havalarda Motosiklet Kullanılır mı?

Karda motosiklet kullanmak, oldukça tehlikeli ve bir o kadar da zevkli olan bir iştir ancak her motosiklet sürücüsü zevkine değil, bazı durumlarda mecburiyetten karlı havalarda motosiklet kullanmak zorunda kalabilir. Özellikle kuryeler bu konuda direkt olan öne çıkan kişilerdir ve geçimlerini sağlayabilmek adına karlı havalarda dahi motosiklet kullanmak zorunda kalırlar. Karlı havalarda motosiklet kullanılmasının duruma göre pek bir sakıncası olmaz. Sadece aşırı dikkat gerektirir ve motosiklet karlı zeminde sürati kaldırmaz, freni ise hiç sevmez. Bu nedenle frene ihtiyaç duyulmayacak şekilde sürmek gerekir. Temelde dikkat edilmesi gereken birçok dikkat unsuru vardır ve bu dikkat unsurlarının herhangi birini es geçmek, büyük kazalara sebep olabilir.

Takip Mesafesi

Karlı havada motosiklet kullanımı konusunda ilk etapta dikkat edilmesi gereken detayların başında takip mesafesi öne çıkar. Takip mesafesinin sürekli olarak korunması ve normalden daha uzun tutulması gerekir. Takip mesafesi sadece öndeki araçla ilgili değildir. Arkadan gelen araçlara göre de ayarlanmalı ve arkadan gelen araçları mümkün olduğunda motosikletten uzak tutmamız gerekir. Bunun için direkt olarak uyarı yapılabilir veya öndeki araca göre tam orta mesafe ayarlanabilir. Öndeki araçla olan takip mesafesi ise en az 15 metreden başlamalıdır. Bazı durumlarda ise bu mesafe daha da uzatılabilir. Ayrıca kesinlikle sürat yapılmaması gerekir ve frene ihtiyaç duyulmayacak bir süratte olunması önerilir.

Öndeki araç ani fren yaptığında veya durmaya başladığında, motosikleti kaydırmadan durdurabilmek ve öndeki araca çarpmamak adına gerekli mesafeyi korumak büyük önem taşır. Araca çok yakın gidilmesi hem ani frenlemeleri de beraberinde getirir hem de kazanın kaçınılmaz olmasına sebebiyet verir.

Fren Kullanımı

Karlı havada motosiklet kullanımının en önemli detaylardan biri fren kullanımıdır. Hatta bu durumu “frenin kullanılmaması” olarak adlandırmak daha mantıklı olacaktır. Karlı havalarda fren kesinlikle kullanılmaması gereken bir materyaldir. Özellikle ön fren, karlı havalarda ve zeminde kar varsa mutlak suretle kullanıma uzak olmalıdır. Karlı havalarda fren kullanımı direkt olarak motosikletin kaymasına neden olacaktır. Özellikle ön teker kayarsa, sürücünün kendini hiçbir şekilde kurtarma şansı kalmayacaktır. Bu nedenle ön frenin olabildiğince kullanılmaması önerilir. Bunun için de çok yüksek süratlere çıkılmaması gerekir. Karlı havalar sürat için uygun olan havalar değildir. Motor freniyle durmaya çalışmak ve hızımız 10 km/h’nin altına düştüğünde arka frenden yardım almak, karlı havada motosiklet kullanımının en önemli detaylarından biri olarak değerlendirilebilir.

Sürücü arka freni kullanacağı zaman bile çok tedbirli olmalıdır. Arka freni kullanmasıyla birlikte motosikletin anlık olarak arka tekeri kilitlemesi kuvvetle muhtemel bir durumdur. Bu nedenle freni sıkıp bırakmak ve bunu frenleme esnasında parça parça tekrar etmek, daha mantıklı bir fren kullanımına neden olur. Normal şartlarda fren yapılması gereken mesafeye 10 metre önceden fren yapılmaya başlanıyorsa, karlı havalarda bu mesafe en az 20 metre olmalıdır. Özellikle yokuş aşağı inilen yerlerde fren ve motor freni bir arada kullanılmalıdır. Ön fren kullanılması durumunda ise sert ve uzun süreli frenlemelerden kaçınılmalıdır. Öte yandan motosikletin fren sisteminin de kış şartlarına uygun olması gerekir. Balatası biten frenlerin direkt olarak tekerleri kilitlemeye neden olacağını unutmamak gerekir.

Ekipman Hazırlıkları

Karlı havalarda motosiklet kullanılmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan bir diğer ise ekipmanlardır. Karlı havalarda zeminin aşırı derecede kaygan olmasıyla sürücünün motosikletten düşmesi an meselesidir. Bu nedenle ayak, ayak bilekleri, dizler, bacaklar, kalça, bel ve sırt gibi korumalar mutlaka suretle kullanılmalıdır. Ayrıca kask ve eldiven gibi temel ekipmanların da zaten bulunması gerekir. Ekipmanların yanı sıra soğuğa karşı giyimin de büyük önem taşıdığını söylemek gerekir. Karlı havalarda ayaklar sürekli olarak su içerisinde olacaktır ve bu nedenle su geçirmez botlar, özellikle de korumalı botlar tercih edilebilir. Bunun yanı sıra rüzgara ve düşük hava sıcaklıklarına karşı koruyacak montlar da büyük önem taşır.

Karlı havalarda motosiklet üzerindeyken rüzgarın ve süratin etkisiyle hava sıcaklığı normalden daha fazla sert olur. Bu nedenle sürücü soğuğa karşı önlem almalı ve ayaklarını da sudan korumalıdır. Eldivenler de yine aynı şekilde düşük sıcaklıklara karşı dayanıklı olmalıdır. Hatta mümkünse elcik ısıtma da tercih edilmelidir. Bu gibi tedbirler sayesinde hem olası kazalardan hem de dondurucu soğuklardan daha da korunabilmek mümkündür. Ayrıca bu durum sürüş konforunuzu da arttırır ve yola daha kapsamlı bir şekilde odaklanabilmenize yardımcı olur.

Karlı havalarda yapılan kazaların geneli düşük süratlerle gerçekleşiyor olsa da ayaklar, ayak bilekleri, bacaklar ve dizler, karlı havalarda en çok hasar alan bölgeler olarak bilinirler. Bu nedenle bu bölgelere özel olarak önlemlerin alınması gerekir.

Karlı Havalarda Motosikletin Hazırlanışı

Karlı havalarda motosiklet kullanmak, yalnızca kişinin kendini hazırlamasından ibaret olan bir durum değildir. Motosikletin de soğuk, zorlu ve hava koşullarına karşı hazırlanması gerekir. Aksi halde çeşitli teknik problemler yaşanabilir. Soğuk havalarda motosikletin dışarıda muhafaza edilmemesi gerekir. Muhafaza ediliyorsa dahi çeşitli örtülerle dondurucu soğuklara karşı korunması önerilir. Motosiklet çalıştırıldıktan sonra en az 5 dakika boyunca çalışması ve hareket ettirilmemesi gerekir. Motosiklet sürüş öncesinde mutlaka ısınmalı ve bu şekilde yola çıkılmalıdır. Aksi halde blok içerisinde çeşitli hasarların meydana gelmesi söz konusu olabilir.

Karlı havalarda en önemli noktalardan bir diğeri ise motosikletin lastikleridir. Yazlık lastikler ve dişsiz olan lastikler, kesinlikle karlı zemine uygun olmayan lastik türleri olarak bilinirler. Bu nedenle kış gelmeden önce sürücünün mutlaka karlı havalara karşı bir lastik temin etmesi gerekir. Motosikletin yağının da yine düşük hava sıcaklıklarına uygun olarak değiştirilmesi önerilir. Frenlerin eksiksiz ve diğer yürüyen aksam elemanlarının da herhangi bir problem teşkil etmiyor olması önemlidir. Mümkünse motosikletin karlı havalarda her an düşebilecek şekilde ayarlanması da önerilir.

Elcik koruma, koruma demiri, ayaklık, vites vb. birçok koruma, motosikletin üzerinde bulundurulmalıdır. Bu sayede yaşanabilecek herhangi bir kaza sonrasında en az maliyetle günü kurtarmak mümkün olabilir. Bu tür hava şartlarında motosikletin üzerinde değerli eşyaların, aksesuarların ve en önemlisi artçının da olmaması büyük önem taşır.

Risk Politikalarını Geliştirme

Karlı havalarda yaya, araç ve hayvan gibi trafik unsurlarının her an her şekilde karşınıza çıkabileceğini unutmamanız gerekir. Belediyeler genel olarak yolların açılması için kar temizliği yaparlar ve kaldırımlara pek dokunmazlar. Bu nedenle yayalar sürekli olarak yollardan yürümeyi tercih ederler ve zorlu hava koşulları nedeniyle biraz da dikkatsiz bir şekilde araçların ilerlediği yoldan ulaşımlarını gerçekleştirirler. Bu gibi durumlar nedeniyle de motosiklet sürücüsü her zaman için tehlike içerisinde olur. Her boşluktan, her sokaktan ve her yoldan sürücünün önüne yaya atlaması kuvvetle muhtemel olan bir durumdur.

Sürücünün bu tür durumlara karşı ciddi bir öngörüsünün olması gerekir. Sürücü sürekli olarak yayaların olduğu yerlerde dikkatli olmalı, yola katılımları hem araç hem de yaya açısından daha çok dikkatli bir şekilde gözlemlemeli ve yolda oluşabilecek her türlü riske kendini hazırlamalıdır. Yayalar özellikle kar yağışı veya soğuk hava nedeniyle yola bakmadan yola atlayabilirler. Bu tür durumlara karşın mutlaka dikkat seviyesinin en üst düzey olması gerekir. Bunun yanı sıra araçların da bu tür zeminlerde fazlasıyla kaydıkları görülür. Sürücülerin mutlaka karlı havalarda araçların kayarak kendilerine çarpma ihtimalini de göz önünde bulundurmaları gerekir. Bu nedenle hem ön hem de arkadaki araçlarla olan takip mesafesi korunmalıdır.

Yolun bazı bölümleri sadece buzla kaplı olabilir ve motosiklet ani kaymalarla sürücüyü tedirgin  edebilir. Hatta bu kaymaların bir müddet sonra yere düşmeye neden olduğu da görülebilir. Bu tür yerlerde sürücünün mutlaka ayaklarının yerde olması ve kendini düşüşe hazırlaması gerekir.

Karda Motosiklet Sürüşü

Motosiklet, gazın kontrollü bir şekilde arka tekere aktarılması durumunda kendi dengesini sağlayabilen ve gaz sayesinde dengesini kolay kolay kaybetmeyen bir araçtır. Bu nedenle sürücülerin doğru planlamalarla minimum düzeyde gaz kesmeleri önerilir. Sürüş esnasında arka tekerin kaymasından ziyade ön tekerin kayması kazaların asıl sebebi olur. Bu nedenle ön tekere gerek frenler gerekse ani gaz kesmeler nedeniyle çok yük bindirilmemesi gerekir. Bunun yanı sıra direksiyonun da sıkıca değil, hafif bir şekilde tutulması önerilir. Motosiklet sahip olduğu dengeyle birlikte zorlu yol koşullarının üstesinde gelecektir. Direksiyonun zorlu yol koşullarında sıkıca tutulması ve hareketinin kısıtlanması, motosikletin dengesini bozar ve ön tekerin de kaymasına neden olur. Bu nedenle mümkün olduğunca ön tekerin rahat bırakılması önerilir.

Bunun yanı sıra arabaların lastik izleri üzerinden motosikleti sürmek, düşme riskinin önemli ölçüde önüne geçer. Bu tür yerlerde buzlanma ve kar gibi etkenler oldukça az olur. Haliyle motosiklet bu tür yerlerde asfalta biraz da olsun temas eder ve tutunma sağlar. Araçların tekerlek izlerini takip etmek, tutuşun karlı hava koşullarında en iyi dereceye gelmesine yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu