KTM Duke 125 Motosiklet İncelemesi

Turuncu rengi, dikkat çeken tasarımları, süspansiyon kalitesi ve uzun ömürlü motosikletleriyle bilinen KTM, üretmiş olduğu Duke serisiyle cadde modasına yeni bir soluk getirdi. Her anlamda kullanılabilen ve görsel anlamda herkesi büyüleyen Duke serileri, dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir hayli ilgi görüyor. Özellikle yeni nesil motosiklet sürücüleri başlangıç motosikleti konusunda Duke 125’leri mutlaka seçenekleri arasında bulunduruyor. Motosikletin A1 ehliyete uygun olması, A1 ehliyetinin gerektirdiği motor bloğu özelliklerinin en üst limitini taşıyan Duke 125, bu nedenle başlangıç motosikletleri konusunda daima kendine yer buluyor. Gelin Duke 125’leri birlikte inceleyerek, motosiklete yeni başlayacak olan motosiklet severler için bu yolda biz de bir ışık tutalım.

KTM Duke 125 Motor Özellikleri (Teknik Özellikler)

KTM,  motosikletin tasarımı bir kenara dursun, ek donanımlar ve çeşitli özelliklerle 125 cc kategorisinde devrim yaratacak bir motosiklete imza atmış. Bilindiği üzere Duke serisinin en düşük cc’li motosikleti 150 cc olarak ülkemize giriş yapıyordu ancak motosiklet ehliyeti konusunda düzenlemeler yapılınca, KTM A1 ehliyete uygun olabilmesi adına motosikleti 125 cc olarak ülkemiz piyasasına sürmeye başladı.

15 beygir, 11 kw gücünde ve 12 Nm. tork ile sınıfının en performanslı motosikletlerinden biri olan KTM Duke 125, DOHC motor bloğu teknolojisinden yararlanıyor. Bu sayede motosikletin 125 cc’lik bir araca göre son derece  fazla performans sağlaması amaçlanıyor. Euro4 standartlarına uyumlu olan Duke 125, Bajaj ve KTM ortaklığı ile Hindistan’da üretiliyor.

Motosikletin sahip olduğu 15 beygirlik güç arka tekere 10 bin devirde, sahip olduğu 12 Nm.’lik tork ise 7500 devirde arka tekere aktarılıyor. Bu nedenle motosikletin biraz agresif sürüşte asıl performansını gaz koluna yansıttığı söylenebilir. Motosikletin kaydırmalı debriyaj ve elektronik gaz ayarının olması, önemli bir diğer avantajı olarak belirtilebilirken, “Easy Start” teknolojisiyle çalıştırılıyor olması da kullanıcının daha da özel hissetmesine neden oluyor. Marş düğmesine basıldığı an motosiklet kendini çalıştırıyor ve bu sayede marş düğmesine basıp çalışmasını bekleme olayı ortadan kalkmış oluyor.

125 cc bir motosiklete göre en önemli özelliklerinin başında ABS sistemi geliyor. Duke 125, ayarlanabilir bir ABS sistemine sahip. ABS istenildiği zaman devre dışı bırakılabiliyor veya sadece arka ABS iptal edilebiliyor. Bu sayede kişinin kendi sürüş zevkine göre ABS ayarlaması yapabilme imkanı bulunuyor. Motosikletin en çok merak edilen detaylarından bir diğeri ise titreşim konusu olarak karşımıza çıkıyor. Bilindiği üzere tek silindir olan motosikletin titreşimi de çok olur yönünde bir algı motosiklet camiasında her daim yerini koruyor. Duke 125 ise yüksek devirlerde rahatsız etmeyecek kadar bir titreşime neden olabiliyor. Yani titreşim olayının bu motosiklette oldukça normal seviyelerde olduğu söylenebilir.

Motosikletin fabrika verileri 120 km/h’ye kadar ulaşabildiğini söylüyor ancak motosiklet uygun yol koşullarında bu hızların üstüne de çıkabiliyor. Motosikletin tasarımı konusunda dikkat çeken detaylardan en önemlisi, aydınlatmaların tamamının LED olması. Gece gündüz ayrımı olmadan motosiklet gayet yeterli aydınlatmaları sağlayabiliyor. Bunun yanı sıra Duke serisi genel olarak stunt için kullanılan bir seri olduğundan dolayı, tek teker gibi hareketlerde motosikletin kuyruk üstüne düşmesi sonucunda arka şasenin zarar görmesi durumu söz konusu oluyordu. KTM kuyruk tasarımında yapmış olduğu güncelleme ile bu sorunun da önüne geçmiş.

Başlangıç seviyesindeki bir motosiklete göre 153 kg’lik ağırlıkla gönülleri fetheden Duke 125, 13.4 litre de yakıt hacmine sahip. KTM yeni modellerinde gösterge paneline de el atmış ve tabiri caizse “karınca duası” kadar küçük olan yazıları bir kenara bırakarak, son derece başarılı bir ekran getirmiş. Gösterge paneli tamamıyla ekrana dönmüş ve oldukça fonksiyonel bir ekran sunmuş.

Motosikletin bir diğer önemli detayı, WP süspansiyon sistemine sahip olması. Sağ ve sol ön amortisörler, sıkıştırma ve geri sekme gibi iki ayara sahip. Bu sayede çok daha muazzam bir yol tutuşu sağlanmış. Motosikletin viraj performansı en üst seviyelere çıkarılmış. Arka amortisör ise 150 mm’lik bir Monoshock olarak dizayn edilmiş. Bu sayede ön süspansiyonla senkronize bir şekilde çalışan arka süspansiyon sunulmuş. KTM bu konuda tüm 125 cc’leri geride bırakmış ve iddialı bir sistemle kullanıcılarının karşısına çıkmış. Süspansiyon sistemine ek olarak motosikletin fabrika çıkışlı lastiklerine değinmemek de olmaz. Michelin Pilot Street Radial lastikleriyle gelen bu motosiklet, bu sayede sahibini önemli bir lastik masrafından da kurtarmış oluyor.

Motosikletin gösterge paneline değinmiştik ancak gösterge panelinin sahip olduğu muhteşem bir özelliğe değinmeden geçmek kesinlikle olmaz. Motosikletin gösterge paneli, telefonunuzla bağlantı kuruyor. Bu sayede gelen aramaları görebiliyor ve cevaplayabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra müziğin durdurulması, oynatılması ve değiştirilmesi gibi birçok seçenek de yine gösterge panelinde yer alıyor. Gösterge paneli sol gidonda bulunan bir kumanda ile çok rahat bir şekilde yönlendirilebiliyor. Ayrıca telefonunuzun şarj seviyesi, saati ve çekim gücü gibi birçok detay da yine gösterge panelinde kolaylıkla ulaşılabiliyor. Şuan için 125 cc kategorisinde bu tarzda bir donanım ve özellik bulunmuyor. KTM en çok da bu özelliği ile 125 cc kategorisine yeni bir bakış açısı getiriyor ve harika bir özellikle kullanıcılarının karşısına çıkıyor.

KTM Duke 125 Yakıt Tüketimi ve Yedek Parça

125 cc kategorisine göre performanslı bir motosiklet olmasına rağmen Duke 125, en sert kullanımlarda dahi son derece tasarruflu bir yakıt sarfiyatına neden oluyor. Motosiklet aşırı derecede agresif kullanımda 100 kilometrede 3 litre gibi bir yakıt tüketiyor. Sakin kullanımlarda ise 2,2 lt.- 2,5 lt. gibi yakıt tüketimi söz konusu oluyor. Ayrıca yüksek depo hacmi sayesinde tek bir depoyla 500 km yol gidilebiliyor. Bu nedenle yakıt konusunda son derece avantajlı olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Yedek parça konusunda KTM’nin hangi klasmanı olursa olsun fiyatların biraz tuzlu olduğu görülüyor. Gerek aksesuar gerekse herhangi bir yedek parça temininde KTM ülkemiz şartlarına göre oldukça pahalı yedek parça fiyatlarıyla kullanıcılarına hitap ediyor. Bu durum her ne kadar döviz kurlarıyla alakalı olsa da Duke 125 bu konuda pahalı tarafta kalıyor. Motosikletin servis ağı konusunda da kullanıcıların biraz problem yaşaması olası bir durum. Çünkü her bölgede KTM yetkili servisi bulunmuyor veya kullanıcılar Bajaj servislerinden yardım almak zorunda kalabiliyor. Ayrıca yedek parça temini konusunda ortalama bir tarafta kaldığı söylenebilir. Kullanıcılar yedek parça temini konusunda ne çok bekliyorlar ne de anında parça teminini yapabiliyorlar.

KTM Duke 125 Sıfır ve 2.el Fiyatları

KTM şuan için ÖTV indirimiyle birlikte 125 cc kategorisine göre pahalı olsa da kendi fiyatlarına göre oldukça uygun bir şekilde müşterilerine hitap ediyor. Fuar özel fiyatıyla 24.990 TL sıfır olarak satılan KTM Duke 125, normal liste fiyatından ise 27.999 TL’ye satılıyor. Ayrıca bu fiyatlar sadece 2018 modeller için geçerli olarak karşımıza çıkıyor. Motosikletin 2019 modeli için sıfır fiyat bilgisi henüz bulunmuyor.

En düşük 2011 modeli bulunan KTM Duke 125’lerin 9.500 TL’den başlayıp, 20.500 TL’ye kadar satıldığı görülüyor. Motosikletin 2.el piyasasındaki fiyat aralığının bu kadar geniş olması, tamamıyla model farkından kaynaklanıyor. Ayrıca her modelde yapılan güncellemeler de motosikletin bu denli geniş bir fiyat aralığına sahip olmasına neden oluyor.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu