KTM Duke 390 Motosiklet İncelemesi

KTM’nin Hindistan üretimi olmasına rağmen kalite kokan motosikletlerinden bir diğeri ise KTM Duke 390. Özellikle 2017 yılında gelen güncelleme ve Euro4 uyumuyla birlikte motosiklet bambaşka bir tasarım ve teknik yapıya dönüştürülmüş. Düşük cc’li bir motosiklete göre son derece keyif veren ve gaz tepkisi şaşırtan bir motosiklet olan Duke 390, naked bir motosiklet olması nedeniyle de her alanda kullanılabilir. Özellikle caddede dikkatleri fazlasıyla üzerine çeken Duke 390, KISKA’nın başarılı eserlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Motosiklet Bajaj ve KTM ortaklığıyla Hindistan’da üretiliyor, bu nedenle de ilk etapta olumsuz anlamda büyük bir önyargıya neden oluyor ancak kullandığınız zaman motosiklette KTM kalitesini fazlasıyla hissedeceğinizden emin olabilirisiniz.

KTM Duke 390 Motor Özellikleri (Teknik Özellikler)

Tek silindir ve 6 vites bir motosiklet olarak karşımıza çıkan Duke 390, sahip olduğu tek silindirin içinde müthiş bir güç barındırıyor. Bu gücün temelinde ise 44 beygir ve 35 Nm. tork önemli değerler yer alıyor. Sahip olduğu tork ve beygir nedeniyle 150 gibi süratlere rakiplerine göre çok kısa bir süre içerisinde çıkan Duke 390, çok da dengeli bir motosiklet olduğu için bu süratleri kullanıcıya pek hissettirmiyor. Ayrıca motosikletin 154 kg. olması, yol üzerinde varla yok arasında bir hissiyat uyandırıyor. Bu sayede tutuş, konfor ve sürüş kalitesi önemli ölçüde artıyor.

Duke 390 aslında KTM tarafından caddeye hitaben başta olmak üzere, viraj, stunt vb. faaliyetler için hazırlanmış olan bir motosiklet. Özellikle viraj performansı için motosiklete fazlasıyla ekstra yüklenmiş. Genel anlamda bu kategoride yer alan motosikletlerin arka lastik ebatları 140 olurdu ancak KTM daha iyi bir viraj yeteneği kazandırmak amacıyla motosikletin arka tekerini 150 olarak tasarlamış. Bu durum da motosikletin rakiplerine göre viraj performansını önemli ölçüde arttırmış. Motosikletin viraj performansını arttıran detay sadece lastik ebatları değil. Kullanılan WP amortisörler de motosiklet üzerinde ciddi anlamda bir fark yaratmış. Genel anlamda bu kategoride yer alan motosikletlerin amortisörleri düz yaylardan ve yeterince tutuşa yardımcı olmayan amortisörlerden oluşurken, KTM Duke 390 serisinde mükemmel tutuş ve maksimum viraj zevkini amaçlamış.

KTM Duke 390’nın amortisörlerinde bahsederken, 2017 yılında yapılan önemli bir değişimi de es geçmek olmaz. KTM ön amortisörde ribaund ve geri sekme olmak üzere iki farklı detayı ele almış. Ön sağ amortisörü ribaund için tasarlamışlar ve sol amortisörü için geri sekme için dizayn etmişler. Amortisörün çalışma sisteminde de değişikliklere gidilmiş. Yayın sertliği arttırılmış ve amortisör yağının çalışma mekanizması konusunda da değişimler yapılmış. Yapılan tüm bu değişiklikler ise motosikletin bu denli mükemmel bir yol tutuşu sağlamasına yardımcı olmuş. Arka amortisör ise ayarlanabilir bir hale gelmiş ve daha da kalınlaştırılmış. Ayrıca arka amortisörde kullanılan yay da değişmiş ve öncekine göre daha kalın bir hale gelmiş. Tüm bu değişiklikler sonucunda KTM, yol tutuşu en yakın rakiplerine göre çok üstün olan bir motosikleti karşımıza çıkarmış.

KTM, 2017 sonrasında motosiklete oldukça üstün özellikler kazandırmış. Normalde yüksek cc’li motosikletlerde elektronik gaz ayarı kullanan KTM, Duke 390’da da elektronik gaz ayarını kullanmayı tercih etmiş. Bu sayede gaz teli ve gaz teline bağlı olan tüm sorunlar ortadan kalkmış. Ayrıca gaz ayarı da son derece mükemmel olmuş. Fren konusuna da el atılmış ve önceden 300 mm. olan disk, 320 mm.’ye çıkarılmış. Fren kaliperleri de 2 pistondan 4 pistona çıkarılarak, motosikletin muazzam bir fren performansı sergilemesi sağlanmış. Ayrıca ABS’li olan frenler, daha da profesyonel bir fren sistemini kullanıcılara sunmuş.

KTM fren konusunda sadece ABS ve 4 pistonlu kalipler gibi imkanlarla yetinmemiş. Motosiklete bir de SuperMoto modu getirmiş. Motosikletin ABS sistemi istenildiği zaman devre dışı bırakılabiliyor. İstenildiği zaman da açılabiliyor. En önemlisi ise sadece arka fren ABS’si iptal edilebiliyor ve bu sayede SuperMoto modu kullanılabilir hale getiriliyor. Fren sisteminin yanı sıra motosikletin kaydırmalı debriyaj gibi bir avantajı da 2017 öncesinden bu yana bulunuyordu ancak KTM, kaydırmalı debriyaj sisteminde de yeniliklere gitmek istemiş. “Güç Destekli Kaydırmalı Debriyaj” sistemini motosiklete yerleştiren KTM, motosiklet çalışırken debriyajın daha hafif olmasına olanak sağlamış. Ayrıca yüksek devirlerde vites düşürüldüğü zaman ise arka tekerin kilitleme olayını da ortadan kaldırmış.

KTM Duke 390 Yakıt Tüketimi ve Yedek Parça

KTM teknik özelliklerde muhteşem işlerle Duke 390 severlerin karşısına çıkmış ancak motosikletin sahip olduğu 44 beygire rağmen, 3.66 lt.’lik bir yakıt tüketimine sahip olması, daha da muazzam bir özellik olarak tanımlanabilir. Sakin kullanımda 4 lt.’yi zor bulan yakıt tüketimi, agresif kullanımda ise 4.55 lt. gibi değerlere çıkabilen yakıt tüketimi, motosikletin yakıt konusunda ne kadar tasarruflu olduğunu gösteriyor. Yakıt tüketimini de yine enjeksiyon sisteminde yapılan değişiklikler nedeniyle bu denli uygun hale getiren KTM, bunun yanı sıra motosikletin performansına etki eden önemli bir yazılımı da fabrika çıkışlı olarak motosikletin üzerinde kullanıcılara sunuyor.

Normal şartlarda 44 beygirlik ve 35 Nm. torka sahip olan bir motosikletin, oldukça yüksek süratlere çıkması gerekirken, motosiklet 160-170 bandında maksimum süratlere çıkabiliyor. Sahip olduğu beygir ve tork ise bu süratlere çok kısa bir süre içerisinde çıkmasına yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra KTM, bu sayede motor bloğunun daha uzun ömürlü olmasına ve tek silindir bir motosikletin korunmasına da yardımcı oluyor.

KTM alt cc motosikletleri her ne kadar Hindistan’da üretiyor olsa da yedek parça konusunda KTM kullanıcılarının karşısına son derece pahalı fiyatlarla çıkıyor. KTM yedek parçalarının ülkemize Euro para birimi üzerinden geliyor olması ve parçalara yüklenen ek vergiler, haliyle motosikletin yedek parçalarının bir hayli pahalı olmasına neden oluyor. Öte yandan KTM Duke 390’a birçok aksesuar seçeneği sunuyor ancak bu seçeneklerin de oldukça pahalı olduğu görülüyor. Bu nedenle motosikleti alacak olan kullanıcıların bu detayları da mutlaka göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

KTM Duke 390 Sıfır ve 2.el Fiyatları

KTM Duke 390 almak isteyen motosiklet severlerin karşısına iki farklı sıfır Duke 390 seçeneği çıkıyor. 2018 ve 2019 model olmak üzere iki farklı şekilde satışa sunulan Duke 390, 2018 model olarak fuara özel fiyat seçeneğiyle 39.990 TL olarak bayilerde satılıyor. 2019 model Duke 390’lar ise 39.990 TL olarak sıfır olarak satılıyor. 2019 Nisan ayı itibariyle geçerli olan bu fiyatlar, özellikle yaz aylarının başlamasıyla birlikte daha da yükselecek gibi duruyor. Duke 390, 250 cc üstü bir motosiklet olduğu için herhangi bir ÖTV indirimine tabi tutulmuyor.

KTM Duke 390 2.el fiyatlarının ise son derece karmaşık olduğu görülüyor. Motosiklet 2013 yılından beri ülkemizde satışa sunulduğu için model büyük önem taşıyor. 15 bin TL’den başlayan Duke 390 fiyatları, 31 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Ülkemizde motosikletin 6 yıllık bir serüvenini olması, 2.el fiyatlarının bu denli geniş bir yelpazeye sahip olmasına doğrudan etki ediyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu