KTM RC 390 Motosiklet İncelemesi

KTM’nin en gözde motosikletlerinden biri olarak bilinen RC 390 serisi, Duke ailesiyle sürekli olarak bir yarış içerisinde olsa da özel KISKA imzalı tasarımı sayesinde görsel açıdan her zaman bir adım daha öne çıkıyor. KTM normal şartlarda üretimlerini Avusturya’da gerçekleşse de RC 390’ı Bajaj ortaklığıyla Hindistan’da üretiyor. Bu durum RC 390 düşünenlerin aklında bir soru işareti oluştursa da Hindistan’a son derece sağlam bir kalite talimatının gittiğini söylemek mümkün. KTM patronu, caddeye hitap eden bu motor  için yüksek kalite emri vermiş ve herhangi bir kalite unsurundan kaçınmamış. İşte KTM Rc 390…

KTM RC 390 Motor Özellikleri (Teknik Özellikler)

Sınıfına göre biraz farklı bir cc’de olan RC 390, ülkemiz vergi dilimine göre biraz ters bir yapıya sahip olsa da bu durum ona olan talebi azaltmıyor. 43 beygirlik tek silindir motoruyla oldukça yüksek performans vaat eden RC 390, 43 beygiri ciddi anlamda sürücüsüne hissettiriyor. 43 beygire bir de 32 Nm’lik tork eklenince motosiklet performansı, alışılagelmiş bir tek silindire göre sürücüsünü büyük ölçüde cezp ediyor.  Motosikletin müthiş bir gaz tepkisi söz konusuyken, top speed (en yüksek hız) konusunda sürücülerini biraz hayal kırıklığına uğratıyor.

KTM RC 390 yapılan incelemeler ve top speed denemelerinde 170’li hızlardan sonra devir kesiciye giriyor. Motosikletin nadiren 180’i gördüğü söylenebilirken, bu durum tamamıyla motosikletin sahip olduğu yazılımdan kaynaklanıyor. Motor bloğunu korumak ve motor ömrünü uzatmak adına yazılımla motosikletin performans değerleri bir miktar kısıtlanmış ancak 170’e çıkana kadar altınızda tek silindir makine olduğunun pek farkına varmıyorsunuz.

Motosikletin ABS’li modelleri de ülkemizde mevcutken, ilk üretim yılı olan 2014 bu yana ülkemiz piyasasında RC 390 yer alıyor. Fren performansının ve ABS durumunun oldukça üst düzey olduğu söylenebilirken, amortisör kalitesinin de bu konuda oldukça büyük bir rol oynadığı dikkatlerden kaçmıyor. KTM RC 390 dünyanın en iyi amortisör üreticilerinden biri olarak bilinen WP amortisörlere sahip. Üstelik bu amortisörler 43 mm kalınlığa sahip ve günümüzde bu klasmanda yer alan birçok motosiklet bu kalınlıkta amortisöre sahip değil. Bu nedenle motosikletin her konuda mükemmel bir yol tutuşu vaat ettiği söylenebilir.

KTM RC 390 Yakıt Tüketimi ve Yedek Parça

KTM RC 390’ın çok geniş bir yakıt tüketim aralığına sahip olduğu söylenebilir. Motosiklet ortalama 100 kilometrede 4 litre yakıt tüketse de kullanıma göre yakıt tüketim kapasitesi değişim gösterebiliyor. RC 390 sakin kullanımda 3.72 litre yakarken, agresif kullanımda ise 4.70 litrelik bir yakıt tüketimiyle karşımıza çıkıyor. Sakin ve agresif kullanımda 1 litre kadar bir fark söz konusuyken, 390’lık, 45 beygirlik bir motosiklete göre yakıt tüketiminin son derece ideal olduğu söylenebilir.

RC 390 yedek parça konusunda ulaşılabilir ve geniş bir servis ağınsa sahip ancak yedek parça fiyatlarının biraz cep yaktığı görülüyor. Motosikletle olası bir kaza, zincir- dişli değişimi, balata değişimi vb. birçok parça değişimi, klasmanına göre yüksek maliyetlere neden olabiliyor.

KTM RC 390 Sıfır ve 2. El fiyatları

KTM RC 390 2019 yılı itibariyle ülkemizde gelmiyor. Bu motor yerine grenajsız modeli olan Duke ailesi motosiklet severlerin karşısına çıkıyor. Duke 390 sıfır fiyatıyla 39.900 TL’ye satılıyor ancak şuan için fuar fiyatı 36.990 TL. Bunun yanı sıra henüz bayiler tarafından satılamamış olan sıfır RC 390’ların ise 30 bin TL ile 32 bin TL gibi fiyatlara satıldığı görülüyor.

RC 390’ın 2.el piyasası ise son derece garip diyebiliriz. Fiyat aralığı oldukça geniş ve neredeyse her bütçeye uygun bir 2.el RC 390 bulabilmek mümkün. 18 bin TL’den başlayan 2.el KTM RC 390’lar, 28 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu