
Motosiklet Kaskı Nasıl Temizlenir? | Motosiklet Kaskı Temizleme
Motosiklet kaskı temizleme, büyük dikkat gerektiren ve ince detaylar içeren bir iştir. Yapılacak en ufak bir yanlış, kullanılacak yanlış bir deterjan veya diğer maddeler, kaskın kabuk yapısı başta olmak üzere birçok bölgesine zarar verebilir. Bu yüzden öncelikle motosiklet kaskı temizlerken kullanmamız gereken maddelere odaklanalım.
Motosiklet Kaskı Temizleme İşlemi Sırasında Kullanılmaması Gereken Maddeler
Motosiklet kaskı temizleme konusunda, diğer tüm motosiklet konularında olduğu gibi birçok kulaktan dolma bilgi ortalıkta dolaşır. Herkesin kendi metotları vardır ve bu metotların çok etkili olduğu söylenir. Özellikle forumlarda, sosyal medyada vb. yerlerde bu konu hakkında birçok efsane dolaşır. O efsanelerin başında ise kireç sökücü veya çözücü maddesi yer alır. Kaskın havalandırma bölgelerine, dış yüzeyine ve hatta çamına, kireç sökücü uygulanması önerisinde bulunur. Bununla birlikte yağ çözücü gibi maddelerin de kullanılması önerilir. Öte yandan camsil adı verilen maddenin de yine kask temizliği sırasında kullanılması tavsiye edilir.
Kask temizliği çok hassas bir şekilde yapılmalıdır ve bu tür ağır maddeler kesinlikle kask temizliği sırasında kullanılmamalıdır. Bu tür maddeler içermiş oldukları alkol ve daha birçok kimyasaldan ötürü direkt olarak kask yapısının zarar görmesine neden olurlar. Kaskın dış yüzeyinde bozulmalar söz konusu olurken, kabuk yapısının da incelmesi yine bu maddeler sayesinde mümkün olabilir. Kask temizliği sırasında kullanılması gereken maddeleri sadece yağ çözücü, kireç sökücü ve camsil gibi maddelerle sınırlı tutmamamız gerekir. İçerisinde alkol ve kimyasal karışımların olduğu her türlü maddeyi kaskımızdan uzak tutmamız önemlidir. Hassas temizleme ürünleri kullanılabilir. Ayrıca kask temizleme işlemine dair özel üretilen birçok ürün de bulunur. Bu ürünler de yine kask temizliğinde tercih edilebilir.
Motosiklet kaskı temizleme konusunda benzin, mazot, gaz yağı vb. maddelerin de kullanılmaması gerekir. Diğer maddeler gibi bu maddeler de kaskın her türlü yapısına zarar verecektir. Özellikle kask dışına yapıştırılan stickerlerin sökülmesi veya kask lekelerinin temizlenmesi gibi konularda da mutlaka bu tür maddelerden uzak durulması gerekir. Bunların dışında ise kaska mümkün olduğunca sticker uygulanmaması ve kaskın boyanmaması önerilir. Stickerlerin büyük bir çoğunluğu kask yapısına zarar vermez ancak bir müddet sonra görüntü kirliliğine neden olurlar. Stickerlerin görüntü kirliliğine neden olması nedeniyle uygulanan temizleme hamleleri de kaskın yapısına zarar verebilir. Ayrıca boya, kask yapısına en çok zarar veren maddelerin başında yer alır. Kaskın boyanması, direkt olarak o kaskın ömrünün bitirilmesi anlamına gelir.
Motosiklet Kaskının Dışı Nasıl Temizlenir?
Motosiklet kaskı temizleme konusunda iç kısımla dış kısmın temizliği birbirinden farklı olaylardır. Birçok motosiklet sürücüsü iç ve dış temizliğe ayrı ayrı önem vermezler. Haliyle bu durum kaskın yapısına ciddi anlamda zarar verir. Motosikletin dış yapısı mümkün olduğunca su ile temizlenmelidir. Bazı çıkmayan lekeler olabilir ve bunlar kötü görüntüye neden olabilir ancak temizleme maddelerinin kullanılmaması önerilir. Dış kabuk yapısı direkt olarak nemli bir bez yardımı ile temizlenmelidir. Yeterli temizlik sağlanamıyorsa, Motul gibi motosiklete dair ürünler üreten markaların temizleme ürünleri kullanılarak dış kabuk yapısının temizlenmesi sağlanabilir.
Kask temizleme ürünlerine bütçeniz yetmiyorsa, bebe şampuanı ve su karışımıyla da hem iç hem de dış temizliği yapabilirsiniz. Dış temizlikte mümkün olduğunca ekstra madde kullanılmaması önerilir. Ayrıca motosiklet kaskının iç temizliği, dış temizliğine göre daha önemlidir. Vizör temizliği ise yine büyük önem taşıyan konuların başında gelir. Bu konuda yapılan birçok yanlış vardır ve bu yüzden vizörler uzun süreli kullanılmadan çöpe atılırlar. Öncelikle vizör temizliğini benzin, mazot, gaz yağı, camsil, yağ çözücü vb. her türlü madde ile yapmamamız gerekir. Vizör temizliği için hafif sıcak bir su ve bir adet mendil yeterli olur. Aksi halde vizörün yapısına zarar verebilir, vizörü eritebilir ve vizörün görüşünü çok kötü bir hale getirebiliriz.
Kaskın havalandırma delikleri, vizörün takıldığı kısımlar ve ufak boşlukların olduğu her yer mutlaka diş fırçası yardımıyla temizlenmelidir. Diş fırçasının ise yumuşak olması ve kanallara zarar vermemesi gerekir.
Motosiklet Kaskının İçi Nasıl Temizlenir?
Motosiklet kaskı temizleme konusunun en çok yanlış yapılan bölümlerinden biri olan kaskın içinin temizlenmesi, yüksek dikkat gerektiren bir konudur. Kaskın içini temizlerken, direkt iç kabuk yapısına da etki ettiğimizi unutmamamız gerekir. İç temizlik için öncelikle kaskın içerisinde yanak padlerini, çene padlarini ve her türlü çıkarılabilir yapıyı, dikkatli bir şekilde çıkarmalıyız. Bu yapılar kirleri yüzeylerinde ve sünger yapılarında barındırırlar. Bu yüzden şampuanlı su ile güzel bir şekilde yıkamalıyız. Yıkarken son derece kibar olmalı ve genel yapılarının zarar görmemesini sağlamalıyız. İyice köpüklemeli ve içindeki kirlerin dışarı çıkmasını sağlamalıyız.
Bu sırada ise kaskın içerisinde gördüğünüz köpük yapının sadece nemli bir bezle silinmesi önerilir. Köpüğün kesinlikle alkol içeren veya kimyasal içeren maddelerle temas etmemesi gerekir. Şampuanlı su karışımından yararlanarak, bir bez yardımıyla köpüğü çok ıslatmadan silmek yeterli olacaktır. Kask padlerinin kurumasının ardından tekrar yerine hemen oturtulmaması gerekir. Padleri mutlaka kurutmalı ve ardından kaskın içerisine yerleştirmeliyiz. Padlerin temizliği için kask temizleme ürünlerinden faydalanabiliriz. Bütçenizin yetmemesi durumunda su ve şampuan karışımın herhangi bir zararı olmaz. Şampuan konusunda bebek şampuanlarını kullanmaya özen göstermeniz kaskın genel sağlığı için çok daha iyi olacaktır.