Motosiklet Lastiği Patlarsa Ne Yapmak Gerekir?

Motosikletin yola tutuşunu sağlayan en önemli parçalardan biri lastiktir. Bazı durumlarda ise lastiğin çeşitli sebeplerden ötürü aniden patlaması söz konusu olabilir. Özellikle bir dağ yolunda, yerleşim yerine uzak olan bölgelerde ve engebeli yollarda lastiğin patlaması tam bir faciadır. Motosiklet kullanıcısı o an kendini birçok sorunun ve büyük bir kaosun içerisinde bulsa da patlak lastik sorunu halletmek, sanıldığı kadar zor olmayan ve kısa sürede çözülebilecek bir olaydır. Peki, motosiklet lastiğinin patlaması durumunda ne yapılması gerekir? Basit çözümleri nelerdir?

Patlak Motosiklet Lastiğine Fitil Uygulamak

Lastiğin aniden herhangi bir bölgede patlaması durumunda, en yakın lastikçiye ulaşmak ve lastiği değiştirmek ya da yamak yapmak gerekir. Bu sayede lastiğin eski güvenliği sağlanıp, yola devam edilebilir.

Motosiklet sürücüsünün yola çıkmadan önce bir lastik fitil kiti edinmesi büyük önem taşır. Lastik fitil kiti sayesinde patlağın olduğu bölgeye kısa süreli bir çözüm bulabilir ve lastikçiye kadar güvenle seyahat edebilir. Lastik tamir veya fitil kitinin içerisinde, lastiğe herhangi bir madde girdiyse, bu madenini çıkarılmasına yardımcı olan çeşitli aletler bulunur. Ayrıca fitil, fitil yapıştırıcısı, fazlalık olan fitili kesmeye yarayan kesici alet ve lastik havasını idarelik şişirebilecek tüpler bulunur. Bu sayede kişi en yakın lastikçiye rahatlıkla gidebilir.

LASTİK FİTİLİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ NOT: Lastik fitili geçici bir çözümdür ve uzun süre motosiklet lastiğinde kalması söz konusu olmayabilir. Ayrıca yüksek süratler, fitilin kendini lastikten dışarı atmasına ve tehlikeli kazaların oluşabilmesine sebep olabilir. Bu nedenle motosiklet kullanıcılarının lastiklerinde fitil olması durumunda yüksek süratlere çıkmamaları ve en kısa sürede lastikçiye ulaşmaları gerekir.

Patlayan Motosiklet Lastiği İçin Lastik Köpüğü Kullanmak

Lastiğin birden bire patlaması veya lastiğe herhangi bir madde girmesi durumunda yardım alınacak bir diğer yöntem ise lastik köpüğüdür. Lastik köpüğü sayesinde tıpkı motosiklet lastiğimize hava basar gibi köpük basarak, en yakın lastikçiye kadar yola devam etmemizde herhangi bir sakınca bulunmaz.

Lastik köpüğü kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Eğer bu noktalara dikkat edilmezse, uygulanan köpük doğru bir şekilde lastiğe etki etmez ve lastiğin yapısını ciddi anlamda bozabilir. Bunlardan önce bilinmesi gereken iki durum bulunuyor. Bunlardan birincisi; lastik köpüğünü lastik firmaları pek tercih etmez. İçermiş olduğu kimyasallar nedeniyle uzun süre kullanımda lastiğin yapısını bozar. Bunlardan ikincisi ise lastik köpüğünün, lastik balans ayarını bozması durumudur. Bu nedenle lastik köpüğü de geçici bir çözümdür ve kullanıldıktan en kısa süre içerisinde lastiğin tamir edilmesi, lastiğin de köpükten arındırılması gerekir. Şimdi gelelim lastik köpüğünün en doğru kullanımına…

Lastik Köpüğü Nasıl Kullanılır?

Lastik köpüğünün kullanımı için öncelikle şişenin 2-3 dakika sürekli olarak çalkalanması gerekir. Bu sayede şişenin dibine çökmüş olan geçici onarım sağlayan maddeler, tam olarak köpükle karışım sağlar. Ardından lastik sibobunun tekerin en üst noktasına getirilmesi gerekir. Aksi halde köpük lastiğe tam olarak yayılmaz, bir noktada toplanır ve hem sürüşü hem de lastik balansını büyük ölçüde bozar.  Ayrıca lastiğe herhangi bir maddenin girmesi durumunda, lastiğe giren cismin çıkarılmadan köpüğün uygulanması daha sağlıklı olur. Ayrıca köpük uygulandıktan sonra lastiğin hemen dönmesi ve bu sayede köpüğün eşit olarak dağılması sağlanmalıdır. Sibop vasıtasıyla uygulanan köpük, en yakın lastikçiye gidene kadar geçici çözüm sağlayabilir.

Yanımızda Herhangi Bir Lastik Kiti veya Lastik Onarıcı Ürün Yoksa Ne Yapılması Gerekir?

Bu tür durumlar, motosiklet sürücülerinin başına gelebilecek en kötü senaryolar arasında yer alır. Lastik onarıcı kit veya herhangi bir ürün yoksa, sürücünün en yakın benzinliğe gitmesi ve yardım istemesi gerekir. Benzinliklerin büyük bir çoğunluğunda mutlaka herhangi bir lastikçi numarası bulunur. Sürücünün lastikçiye ulaşmasının ardından motosikletin lastikçiye kadar getirilmesi ve lastiğin tamiri konusunda lastikçi gerekli işlemleri gerçekleştirir. Bu süreçte sürücünün motosikletinden uzaklaşması gerekiyorsa, değerleri eşyalarını yanına alması ve motorunu güvenli bir bölgeye çekerek, çalınma ihtimaline karşı sağlama alması büyük önem taşır.

Ayrıca sürücünün elinde bu gibi imkanlar bulunmuyorsa, polis veya jandarmadan yardım istemesi, daha güvenli bir seçenek olacaktır. Polis veya jandarma, sürücünün yoluna güvenli bir şekilde devam etmesine yeteri kadar yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu