Motosiklet Lastik Hava Basıncı Neye Göre Ayarlanır? Önemi Nedir?

Motosiklette güvenli ve konforlu sürüşün en önemli materyallerinden biri de lastiklerdir. Lastikler belirli periyotlarda hava kontrolü ve hava eklemesi isteyen malzemelerdir. Lastik patlak olması bile bir müddet sonra havasının kendiliğinden inmesi son derece doğal bir durumdur. Bu nedenle sürekli kontrol gerekir. Aksi halde lastiğin yetersiz hava basıncına sahip olmasından ötürü hiç beklenmedik kazalar veya yol tutuşunda azalmalar meydana gelebilir. Peki, motosikletin lastik hava basıncı nasıl ayarlanır? Artçılı ve artçısız sürüş için lastik hava basıncı fark eder mi? Lastik hava basıncının ne kadar önemi vardır? Bu soruları cevaplarının hepsi içeriğimizde…

Motosiklet Lastik Hava Basıncı Neye Göre Ayarlanır?

Motosiklet lastik hava basıncı, lastik ebadına ve motosikletin fabrika verilerine göre ayarlanan bir değerdir. Her motosiklette ve çeşitli lastik türlerinde lastik hava basınçlarının farklılık gösterdiğini söylemek mümkündür. Bu nedenle motosikletin kullanım kitapçığının, lastik üzerinde yer alan bilgilerin, lastik üreticisinin tavsiye ettiği değerlerin ve en önemli lastik ustalarının bu konudaki ender bilgilerine itimat etmek gerekir.

150 cc, 250 cc, 600 cc ve 1000 cc üstü motosiklet kategorilerinde, lastik ebadının sürekli olarak farklılaşması nedeniyle lastik hava basıncının da her motosiklette farklı olduğunu söylemek doğru olur.

Artçılı ve Artçısız Motosiklet Lastik Hava Basıncı Değerleri Farklı Mıdır?

Lastik üreticileri ve motosikletlerin kullanım kılavuzlarında, lastik hava basıncının yanı sıra zincirin bile artçılı veya artçısız sürüşlere uygun olması gerektiği yönünde bir uyarı bulunur. Eğer motosiklet sürekli olarak artçılı olarak kullanılıyorsa ön lastiğin hava basın değerleri olduğu gibi kalabilir ancak arka lastiğin lastik hava basıncını mutlaka arttırmak gerekir.

Lastik Hava Basıncının Doğru Bir Şekilde Ayarlanması Neden Önemlidir?

Motosiklet lastiği belirli bir ömre sahi olan ve yanlış kullanım sonucunda çok kısa sürede bitebilen bir yapıya sahiptir. Motosiklet lastik hava basıncı doğru bir şekilde ayarlanırsa, lastiğin kullanım ömrü de olabildiğince limitteki değerlerde ilerler. Eğer lastik hava basıncında dengesizlik varsa, motosiklet lastiğinin kısa sürede bittiği görülür.

Lastik hava basıncının doğru bir şekilde ayarlanmaması durumunda sürüş konforunun da ciddi bir şekilde bozulduğu görülür. Motosiklet lastiğine fazla hava basılırsa, lastiğin tutuşunun azaldığı ve ömrünün daha çabuk bittiği tespit edilebilir. Motosiklet lastiğine az hava basılırsa, tutuşta dengesizliklerin meydana geldiği ve lastik ömrünün çok daha çabuk bir şekilde bittiği görülür. Ayrıca düşük hava basıncı, motosikletin amortisör sistemini de olumsuz yönde etkiler. Bazı durumlarda ise lastik hava basıncının doğru bir şekilde ayarlanmaması nedeniyle jantların da zarar gördüğü söylenebilir.

Lastik hava basıncının yeteri seviyeye getirilmemesi nedeniyle motosikletin performansında düşüş meydana gelebilir. Bunun yanı sıra yakıt tüketiminde de olumsuz yönde ciddi bir değişim meydana gelir. Dengesiz hava basıncı, lastiğin çabuk ısınıp çabuk soğumasına, yumuşaklığını kaybetmesine ve lastikte hem şekil bozukluklarının hem de çatlamaların meydana gelmesine sebep olabilir. Lastik hava basıncının kötü olması, aynı zamanda fren mesafesinin de uzamasına neden olur.

Bu tür nedenlerden ötürü motosiklet lastik hava basıncının sürekli olarak ideal değerlerde tutulması gerekir. Bu sayede daha konforlu bir sürüş, daha iyi yol tutuşu ve daha uzun lastik ömrü söz konusu olur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu