Motosiklet Montu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Motosiklet ekipmanlarının hepsi ayrı ayrı bir öneme sahip ancak kastan sonraki en çok önem taşıyan ekipmanların başında motosiklet yer alıyor. Motosiklet montu, darbelere karşı gövdemizi önemli ölçüde koruyor ancak sadece darbelere karşı koruduğunu söylemek yanlış olur. Motosiklet montu sürücüleri, kavurucu yaz sıcaklarına, dondurucu kış soğuklarına, yağmura, çamura vb. her türlü şarta karşı koruyucu olan bir ekipmandır. Bu nedenle mont seçerken çok dikkatli olunması gerekir. Kaskta olduğu gibi motosiklet montu seçimi konusunda da mutlaka her türlü detay göz önünde bulundurulmalıdır. Peki, bu detaylar nelerden ibaret olmalıdır? Motosiklet montunun ne gibi özellikleri olmalıdır? Bulunduğumuz coğrafya önemli midir?

Motosiklet Montunun Temel Amacı

Motosiklet montunun her şeyden önce temel amacı, olası kaza durumlarında gövdemizi darbelerden veya çeşitli cisimlerden korumaktır. Bu nedenle full korumalı olan bir motosiklet montu alınması gerekir. Genel olarak markalar, daha düşük bütçeli kesime hitap etmek amacıyla koruması eksik olan motosiklet montları üretirler. Bu montlar ise tam olarak sürüş güvenliği sağlamaz ve sürücü de kendini bu mont sayesinde büyük oranda güvende hisseder. Bu durum, sürüş hızından tutunda, sürücünün özgüvenine kadar birçok duruma etki eder. Haliyle olası bir kazada sürücünün almış olduğu darbeler, hayati risk taşıyan bir kazaya karışmasına neden olur. Bu nedenle motosiklet montunda herhangi bir koruma eksiği olmaması ve full korumalı olması önerilir.

Full korumalı motosiklet montu, temel olarak; omuz, dirsek ve sırt korumalarına sahiptir. Yani 5 adet koruma mevcuttur. Bazı full korumalı motosiklet montlarında koruma sayısının bir miktar daha arttığı ve göğüs korumasının da bulunduğu görülür. Omuz ve dirsek korumaları zaten hemen hemen her motosiklet montunda bulunur. Genel olarak uygun fiyatlı motosiklet montlarında sırt korumasının olmadığı görülür. Bu durum da büyük bir risk teşkil eder. Herhangi bir kaza sırasında sürücünün sırtına almış olduğu darbe, omurlarının ve disklerinin zarar görmesine neden olabilir. Bilindiği üzere sırttan alınan darbeler kalıcı sakatlıklara ve hatta felç gibi son derece üzücü durumlarla sonuçlanabilir.

Motosiklet montu alırken dikkat edilmesi gereken ilk unsur, korumalarının tam olduğudur. Özellikle sırt koruması mutlaka ihmal edilmemelidir. Bununla birlikte göğüs korumasının da olması önerilen bir başka detaydır.

Motosiklet Montunun Dış Yüzeyi

Motosiklet montlarının dış yüzeyleri genel olarak tekstil ve deri olmak üzere iki farklı şekilde ayrılırlar. Derinin görünüşe, tekstilin ise korumaya yönelik olduğu yönünde yanlış bir inanış, motosiklet camiasında sıklıkla duyulur. Oysaki montun ne deri ne de tekstil olması, içerdiği koruyuculardan önemlidir. Önemli olan motosiklet montu içerisinde korumaların ne denli koruyucu olduğudur. Bunun yanı sıra deri özellikle sürtünmelere karşı oldukça dayanıklıdır. Bu bilinen bir gerçektir ancak tekstil montlar da yeni tekstil teknolojileri sayesinde sürtünmelere karşı en az deri kadar koruma sağlayabilir.

Motosiklet montunun dış yüzeyi konusunda deri veya tekstil gibi konulara pek takılmamak gerekir. Daha çok dış yüzeyin hangi maddelerden yapıldığına yönelmek gibi konulara odaklanılmalıdır. Bazı motosiklet montları deriden üretilmiştir ancak üzerindeki derinin son derece kötü bir hammaddeye sahip olduğu bu nedenle sürüş konforu ve güvenlik konusunda zafiyetler verdiği görülür. Bazı motosiklet montlarının ise tekstil dış yüzeye sahip olduğu ancak sürtünmeye de sürüş konforuna da maksimum katkı sağladığı görülebilir.

Motosiklet montu dış yüzeyinin mutlaka hava alışverişine elverişli olan bir yapıdan üretilmiş olması gerekir. Bu yapı dışarıyla olan hava alışverişini gerçekleştirirken, aynı zamanda içerdeki hava sıcaklığını da korumalıdır. Bütçe daha da genişletilebilirse, dış yüzeyin rüzgara ve yağmura karşı dayanıklı olması gibi detaylar üzerinde de durulması gerekir.

Motosiklet montu alırken dış yüzey konusunda yaşanan bir diğer olumsuz durum ise tekstil montların kalitesidir. Tıpkı deri korumalı motosiklet montlarında olduğu gibi tekstil montlarda da dar bütçeli motosiklet severlere hitap etmek isterler ancak bu durum motosiklet severlerin zararına olur. Montun fiyatının uygun tutmak isteyen üreticiler, bu faktörden ötürü dış yüzey kalitesini fazlasıyla düşürürler. Haliyle bu durum olası bir sürtünme veya en ufak bir düşmede montun dış yüzeyinin paramparça olmasına neden olur. Bu nedenle çok düşük fiyatlı tekstil montlardan mutlaka uzak durmak veya temkinli bir şekilde satın almak gerekir.

Yaşanılan Bölgenin veya Seyahat Sırasında Sıklıkla Karşılaşılan İklim Koşulları

Motosiklet montu alırken dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri de motosiklet montunun hangi iklim koşullarında kullanılacağıdır. Yazlık, kışlık ve bir de dört mevsim olarak birçok motosiklet montu bulunur. Yeni ekipman alacak birçok motosiklet sever ise montların mevsimine bakmadan, dış görünüşü nedeniyle satın alırlar. Özellikle soğuk iklimlerde motosiklet süren kişiler, yanlışlıkla aldıkları yazlık montlarla hayal kırıklığına uğrarlar. Bu nedenle motosikletin en çok hangi mevsim koşullarında sürüleceğinin, motosiklet sürücüsü tarafından analiz edilmesi ve mevsim koşullarına göre tercih yapılması gerekir.

Mevsim konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğer ise sürüş esnasında değişen hava koşullarıdır. Özellikle kış aylarında bu hava değişikliği nedeniyle çok büyük sorunlar yaşanabilir. Motosikletle seyir halindeyken, yapılan her süratte hissedilen sıcaklık düşer. Her 10 km’de bir, sıcaklığın 1 derece düştüğü görülür. 10 derecelik bir hava sıcaklığında, 100 km hızla seyir halindeyken hissedilen hava sıcaklığı 0 olur. Bu nedenle mont alırken bu önemli detayı da göz önünde bulundurmak gerekir.

Motosiklet montlarında uygun fiyatlı montların genel olarak dört mevsim oldukları görülür. Dört mevsim olan bu uygun fiyatlı montlar aslında yazlık montlar olarak üretilirler. Bu nedenle motosiklet kullanıcısının bu montu kış aylarında da rahatlıkla kullanabileceğini düşünerek alması yanlış olur.

Motosiklet Montu ile Kullanılması Gereken Diğer Ekipmanlar

Son derece kaliteli bir motosiklet montu almanıza rağmen birtakım eksiklerinin olması mümkündür. Bu eksiklerin başında ise bel veya böbrek korumasının olmaması gelir. Kazalarda belden veya böbrekten alınan darbeler de büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle motosiklet montu ile birlikte bel veya böbrek koruması da alınmalıdır. Sırt korumalı motosiklet montları, omurların sadece belirli bir kısmına kadar koruma sağlayabilir.

Bazı motosiklet montlarında ön bölgeyi koruyan herhangi bir koruma bulunmayabilir. Bu tür durumlar da yine sürüş güvenliğini riske atar ve motosiklet sürücüsü için risk oranını arttırır. Bu nedenle göğüs korumasını da motosiklet montuyla birlikte almak gerekir.

Motosiklet montlarının dirsek koruması her ne kadar kolun önemli bir bölümünü kaplasa da bilekler bu korumadan istediklerini alamazlar. Bu nedenle motosiklet montuyla birlikte iyi bir eldivenin de edinilmesi önerilir. Bu eldivenin ise bilek korumasının olması kesinlikle şarttır.

Motosiklet Montunun Ne Kadar Kullanışlı Olduğu da Önemli

Motosiklet montu seçimi konusunda konfor ve hijyen açısında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise montun ne kadar kullanışlı olduğudur. Motosiklet montunun her koruması mutlaka gerektiği zaman kolaylıkla çıkarılmalıdır. Mont, belirli aralıklarla yıkanmalı ve montun son derece açık bir yıkama talimatı olmalıdır. Ayrıca montun belirli bölgelerinde de ceplerin olması, sürüş esnasında birçok kolaylık sağlar. Bu gibi detaylar da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Bazı montlar, kesimlerinden ötürü tam olarak vücudunuza oturmayabilir. Bu durum da korumaların tam olarak korumayı amaçladıkları bölgeleri koruyamamasına sebep olabilir. Bu tür durumlara karşı önlem alabilmek adına montun ayarlanabilir bölgelerinin olması gerekir. Bu sayede bazı bölgeleri sıkılıp gevşetilerek, motosiklet montunun bedeni tam olarak kavraması sağlanabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu