Motosiklet Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Motosikletin sürüş kısmı kadar görsel kısmı da sürücü için büyük önem taşır. Her motosiklet sürücüsü motosikletinin pırıl pırıl ve kusursuz görünmesini ister. Bu nedenle birçok sürücünün sürekli olarak motosikletini yıkadığı görülür. Bazı otoriteler motosikletin sürekli olarak yıkanmaması gerektiğini, yıkama aralıklarının uzun tutulması gerektiğini ve motosikleti nemli bir bezle silmenin daha iyi sonuç vereceğini vurgularlar. Bazı otoriteler ise motosikletin yıkanması konusunda herhangi bir sakınca görmezler. Peki, motosiklet yıkarken nelere dikkat edilmelidir? Hangi zaman aralıklarında yıkanmalıdır? Sürekli motosiklet yıkamak motosiklete zarar verir mi?

Motosiklet Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Motosikletlerin plastik ve görselliğe hitap eden parçalarının büyük bir çoğunluğu, sticker içerirler ve bu parçaların boyalarının da bazı durumlarda zayıf kaldığı görülür. İşte bu nedenle bu tür parçalara yakından tazyikli suyun tutulması gerekir. Aksi halde parçalarda boyaların ve stickerların kalktığı görülebilir. Bu durum da motosikletin görselliğine büyük ölçüde zarar verir. Motosiklet yıkarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise tazyikli suyun tutulma mesafesidir. Motosiklet tazyikli su ile yıkanırken, su ile motosiklet arasında en az yarım metrelik bir mesafenin olması gerekir. Ayrıca kabloların ve elektronik kısımların yoğun olduğu bölgelerde bu mesafenin biraz daha uzatılmasında fayda vardır. Aksi halde elektronik aksamlar su teması nedeniyle çeşitli sorunların yaşanmasına neden olabilir. Hatta motosikleti yıkarken, bu bölgelere uygulanan sulama işleminin çok kısa olması, daha güvenli bir yıkamaya olanak sağlar. Motosikletin yıkanması konusundaki bir diğer önemli nokta ise motor bloğunun sıcaklığıdır. Motosiklet yıkanırken mutlaka motor bloğunun soğuk olması veya aşırı sıcak olmaması gerekir.

Aksi halde soğuk olan tazyikli veya normal suyun, aşırı sıcak olan motor bloğuyla aniden birleşmesi durumunda ufak çaplı çatlamalar meydana gelebilir. Bununla birlikte motosikletin diskleri de bu durumdan payını alabilir. Bu nedenle yıkamadan önce mutlaka hem motor bloğunun hem de disklerin ısısını kaybetmesi beklenmelidir. Motosikletin akşam yıkanması da olası güneş lekelerinin önüne geçilmesi konusunda büyük önem taşır ve bu sayede görselliğin de tamamıyla korunması sağlanır. Motosikletin en çok kir tutan bölgelerinden biri radyatör olduğu için yıkama esnasında sürücü radyatöre çok yakından su tutabilir. Bu durum da radyatör peteklerini yamulta bilir ve motor ısısının dengesizleşmesine sebep olur.

Bu nedenle radyatöre mümkün olduğunca uzaktan su tutmak gerekir. Motosiklet yıkandıktan sonra mutlaka kurutulmalıdır. Aksi halde su damlaları plastik aksamların üzerinde iz veya lekelere sebep olur. Bu lekeler bir müddet sonra kalıcı hale gelebilir. Kuruma işleminin eski bir tişört, mikro fiber bez ve plastik parçaları çizmeyecek her türlü maddeyle yapılabilmesi mümkündür. Ayrıca yıkama işlemi bittikten sonra, vites pedalı, fren manetleri, amortisörler, aynaların vida yerleri vb. hareket eden metal aksamlar, VD 40 adı verilen pas sökücü ile temas ettirilmelidir. Aksi halde paslanmalar meydana gelebilir ve bu aksamların daha zor çalıştığı görülür. WD 40, parlatıcılar, pas sökücüler, yağlar vb. birçok madenini mutlak suretle disklerden uzak tutulması gerekir. Aksi halde motosikletin fren aksamı belirli bir süre tamamen devre dışı kalır ve bu durum büyük kazalara yol açabilir.

Motosiklet Yıkama Periyodu Ne Olmalıdır?

Motosikletin 2 günde bir defa, haftada bir defa gibi sık sık yıkanması, dış görünüme zarar verir ve görselliğin belirli ölçüde deformasyona uğramasına sebep olur. Bu nedenle motosiklet yıkama aralığını mümkünse ayda bir defa olarak belirlemek faydalı olacaktır. Eğer motosiklet herhangi bir şekilde kirlenmezse ve yıkama gerektirmezse, ayda bir defa nemli bezle silinmesi, yeterli bir temizlik sağlayacaktır. Sürekli Motosiklet Yıkamak, Motosiklete Zarar Verir Mi? Motosikletin sürekli olarak yıkanması, motosikletin boyasının tabaka olarak erimesine ve belirli bir müddet sonra soluk bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olabilir. Bununla birlikte sürekli olarak yanlış bir şekilde motosikletin yıkanması, blok çatlaklarına, elektronik aksamda kısa devrelere, jant boyasının kalkmasına ve daha birçok deformasyona sebep olabilir. Motosikletin mümkün olduğunca az yıkanması ve nemli bezler yardımıyla silinerek sürekli olarak temiz tutulması sağlanmalıdır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba sitenizi beğenerek takip ediyorum başarılarınızın devamını bekliyorum 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu