Motosiklette Kontra Tekniği | Kontra Tekniği Nasıl Uygulanır?

Motosiklette kontra tekniği, sadece virajda değil ani tehlikelerde dahi hayat kurtarıcı niteliğe sahip olan tekniktir. Aslında viraja yattığımız zaman bu tekniği zaten istemsizce uygularız fakat çoğu motosiklet sürücüsü bu durumun farkında olmaz. Bilinçli bir şekilde kontra tekniğini uygulamak, daha iyi bir sürüş kabiliyeti ve daha iyi manevralar sağlar. Kontra zaten kelime anlamı olarak ‘ters’ bilinen bir kelimedir. Kelime anlamından da anlaşılacağı üzere, dönüş yönünün tersine uygulanan bir tekniktir. Bu teknik özellikle 30 km üstü hızlarda çok daha etkili çalışır. 30 km altı hızlarda ise zaten gidonu istediğimiz yöne çevirmemiz, motosikletin o yönde ilerlemesine yardımcı olur.

Kontra tekniği teorik olarak bir motosiklet sürücüne anlatıldığı zaman sürücünün ilk etapta kafası karışır. Halbuki 30 km hızın üstünde viraj alan bir sürücü, bu tekniği zaten uygular. Uygulamaması söz konusu değildir. Aksi halde motosikletin virajı alması mümkün olmaz. Bu tekniği bir sürücüye anlatmak için öncelikle kural kural veya aşama aşama ilerlemek gerekir.

Motosiklette Kontra Tekniği: Aşama 1

Motosiklette kontra tekniği uygulamadan önce motosikletimizin 30 km hızın üstünde olduğundan emin olmamız gerekir. 30 km altında kontra tekniği uygulanırsa, motosiklet dönmek istediğimiz yöne değil de tersine doğru hareket eder. Bu durum da ufak çaplı kazaların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Aşama 2

Motosiklette kontra tekniği konusunun en önemli kısmı aşama 2’de başlar. Aşama 2’de motosiklet yönlendirilir ve artık bu teknik sürüşe entegre edilmeye başlar. Kontra tekniği ile sola viraj alabilmek ya da dönüş yapabilmek için öncelikle sağ elimizle gidonu hafifçe kendimize, sol elimizle de gidonu hafifçe sola itmememiz gerekir. Bu uygulamayı yapmanızın ardından motosiklet kendini sola yatırır ve dönüş başlar. Dönüş esnasında gaz kolunu kontrollü bir şekilde kullanmanız ve bakışınızı da çok iyi ayarlamanız gerekir.

Kontra tekniğini uygularken mutlaka bakışınız her daim gideceğiniz yöne doğru olmalıdır. Başka bir şeye odaklanmamanız ve bakışınızı dönüş boyunca gideceğiniz yerden ayırmamanız büyük önem taşır. Tekniği uygularken kesinlikle ibre, gidon vb. yerlere odaklanmamanız, odağınızın sadece gitmek istediğiniz yöne olması gerekir.

Motosikleti sağa yatırmak ya da sağ viraj almak istiyorsanız da sol elinizle kendinize hafifçe çekmeniz, sağ elinizle de gidonu hafifçe itmeniz gerekir. Bu iki hareketi uygulamanızın ardından zaten sağa dönüş başlar. Gaz son derece yumuşak bir şekilde kullanılmalı ve ani gaz açma ya da kapama gibi hareketlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Gazın her zaman kontrollü olması gerekir. Ayrıca bakış yönü yine sağa dönerken de her zaman için gideceğimiz tarafa olmalıdır.

Teknik yukarıda da belirttiğimiz gibi ‘ters’ hareketlerle olan bir tekniktir. Sağa dönerken sağ gidonu iteriz, sola dönerken de sol gidonu iteriz. Sonrasında ise hızımız 30 km’nin üzerinde ise dönüş başlar. Direksiyonun hafifçe yani ihtiyaç olduğu kadar itilmesi gerekir. Gaz kolu ve gidonu itme gücü gibi iki önemli konu da denge içerisinde olmalıdır. Aksi halde motosikletin dengesiz bir şekilde yatması ya da devrilmesi söz konusu olabilir. Dengeli bir şekilde bu hareketleri uygulamak, düşme riskini en aza indirir. Ayrıca bakışı her zaman gideceğimiz yönde tutmak, başarılı bir dönüş sağlar. Kontra tekniği uygularken dikkat edilmesi gereken birçok detay vardır. Bu detayların bilincinde olarak bu tekniği uygulamak, çok daha rahat dönüşler elde etmenize yardımcı olur. Peki, bu detaylar nelerdir?

Motosiklette Kontra Tekniği Uygularken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Motosiklette kontra tekniği uygularken, dengesiz hareketler, gaz kontrolsüzlüğü, bakışı kaçırma, vücudu motosikletle birlikte kullanamama vb. birçok detay, büyük sorunların oluşmasına yol açabilir. Bu yüzden kontra tekniği uygularken şu unsurlara kesinlikle dikkat etmemiz gerekir:

  • Tekniği uygulamadan önce motosikletin lastikleri, frenleri, lastik havaları, amortisör sağlığı vb. teknik detaylarının standartlara uygun olması gerekir. Teknik detaylardan birinin eksik olması, tekniğin başarılı bir şekilde uygulanmamasına ve de sürücünün kaza riskinin artmasına neden olur.
  • Kontra tekniğini uygulamadan önce motosikletteki oturuş pozisyonumuz çok önemlidir. Kollar mutlaka yere paralel ve rahat bir şekilde gidon üzerinde konumlanmalıdır. Kolların dik, kasılmış ve rahat olmaması, tekniğini başarılı bir şekilde uygulanmamasına neden olur. Kollar ne kadar yere paralel ve rahat olursa, teknik aynı oranda başarılı bir şekilde uygulanabilir.
  • Tekniği uygulamadan önce yeterli hız limitine ulaşmak ve sonrasında tekniği uygulamaya başlamak gerekir.
  • Teknik uygulandığı sırada bakış, her şeyden önemlidir. Unutmamalıdır ki sürücü nereye bakarsa, motosiklette o yönde gidecektir. Sürücü sürekli olarak dönüş yapacağı yöne bakmalıdır. Kafası 90 derece olacak şekilde döneceği yönde çevrilmelidir. Derecenin pek bir önemi yoktur ancak bakış yönünün, viraj çıkışında veya dönülmek istenen yerde olması, kesinlikle hayati önem arz eder. Sürücü tekniği uygularken, gidona, ibreye, kollara, motosiklete veya çarpmaktan korktuğu nesnelere doğru bakarsa, motosikletin de o yönde gideceğinden emin olabilir. Teknik ne kadar teoride başarılı bir şekilde uygulanırsa uygulansın, bakış dönülecek yönde olmadığı sürece, motosiklet istenilen yere değil, bakılan yöne doğru hareket eder. Bu yüzden teknik uygulanmadan önce sürücünün bakış olayını da çoktan çözmüş olması önerilir.
  • Dönüş esnasında gazın açık olması ve dönüş bitene kadar da açılmaya devam edilmesi gerekir. Bu yüzden dönüş başlamadan önce sürücü konumunu ve hızını iyi bir şekilde ayarlamalıdır. Dönüş başladıktan çok kısa bir süre sonra, gaz dengeli bir şekilde açılmalı ve dönüş bitene, motosiklet doğrulana kadar da açılmaya devam edilmelidir.
  • Sürüş esnasında motosikletin yatmaya başlaması durumunda sürücünün de motosikletle birlikte yatması gerekir. Yatma olayını sürücüler biraz yanlış anlayarak, sarkma ile karıştırabilirler. Sarkma ayrı, motosikletle birlikte yatma ayrı olaylardır. Motosiklet yatmaya başladıktan sonra kişinin de aynı yönde motosikletle birlikte yatması önerilir. Motosikletin yatması, kişinin motosiklet üstünde dik bir şekilde durması, dönüş sırasında dengesizliklerin yaşanmasına neden olur.
  • Gidonun itilme gücü, motosikletin yatma ihtiyacına göre yapılmalıdır. Eğer gidon dengesiz bir şekilde itilirse, motosikletin aniden yatması, amortisörlerin de bu duruma hazırlıklı olmaması nedeniyle tekerlerin kayması söz konusu olabilir. Yazıda belirttiğimiz üzere gidonu itme ve gaz, uyum içerisinde olmalıdır.
  • Oturuş pozisyonu içerisinde ayaklar ve dizler de büyük önem taşır. Ayaklar mutlaka paglerin uç kısmına olmalıdır ve tabi ki sürücü ayaklarının ucuyla paglere basmalıdır. Ayrıca kişinin dizleriyle de motosikletin deposunu kavraması gerekir. Dönüş yönüne göre sağ veya sol dizle de motosikletin hafif bir şekilde itilmesi, dönmenin daha kolay gerçekleşmesine yardımcı olur.
  • Dönüş esnasında ani bir şekilde fren kullanmamak büyük önem taşır. Özellikle ön frenden olabildiğince kaçınmak gerekir. Eğer fren kullanmak çeşitli problemlerden ötürü gereklilik haline geldiyse, frenlerin son derece yumuşak bir şekilde kullanılması önerilir.
  • Sürüş esnasında arka veya ön tekerlerde kayma söz konusu olabilir. Bu durumlarda sürücü kesinlikle panik yapmadan gazı açık tutmalıdır. Aksi halde motosiklet dengesini kaybederek düşebilir. Dönüş esnasında yaşanan kaymalar, bazı durumlarda doğaldır ve motosiklet bu şekilde dengesini sağlamaya çalışır.
  • Sürüş esnasında yol ve motosiklet, size yol durumu hakkında bilgi verir. Yolun kaygan mı, sorunlu mu, mıcırlı mı vb. detaylardan oluştuğu gibi birçok konu motosiklet tarafından size feedbacklenir. Bu yüzden tekniği uygularken motosikletin size vermiş olduğu tepkilere mutlaka önem verin. Bu tepkileri dikkate alın ve yol durumunu iyi bir şekilde okuyun.
  • Tekniği uygularken şov yapmaktan, birilerine kendiniz ispatlamaktan veya daha çok yatıp, estetik bir görünüm kazanmaktan kaçının. Motosikleti birilerine kendinizi ispatlamak için değil, zevk almak için sürün. Daha çok yatarak görsel şölen vermek yerine, en hızlı şekilde en az yatarak, virajları minimum yatış açısıyla dönmeye çalışın.

Kontra Tekniği Uygulanırken Gaz Açılır Mı?

Motosiklette kontra tekniği uygulanırken gaz açılmaması yönünde bir yanlış bilgi sürekli olarak verilir. Kontra tekniği uygularken, gazı dengeli ve yeterli bir şekilde vermeniz, viraj çizginizin oturmasına, tutuşunuzun artmasına ve momentumun dengelenmesine yardımcı olur. Motosiklet lastiğinin dik bir şekilde 90 km hızla yere temas etmesi sırasında, yanaklarının hızı 90 km’den az olur. Kontra tekniği uygulanırken, motosiklet yanaklardan tutuş alır ve 90 km hız yanaklarda daha düşük olduğu için bir dengesizlik yaşanır. Haliyle sürekli olarak gaz açmak veya gazı dengeli bir şekilde arttırmak, motosikletin hızı ile lastiklerin yanaklarındaki hızın dengelenmesine yardımcı olur. Bu yüzden kontra tekniği sırasında kesinlikle DENGELİ bir şekilde gaz açmak gerekir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu